|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 aprilie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 iunie 2005 Autoreferat![]() |
Stabilirea/elaborarea/aplicarea normelor de evaluarea şcolară a culturii muzicale a elevilor este determinată de specificul cunoaşterii muzical-artistice, în care trăirea emoţională a muzicii constituie punctul central în actul de receptare şi educaţie muzicală şi, punctul de plecare în cunoaşterea muzical-artistică, în formarea culturii muzicale şi în acţiunea de evaluare a culturii muzicale. Curriculumul de educaţie muzicală a fost elaborat în conformitate cu specificul muzicii ca artă, orientează activitatea profesorilor şcolari la formarea culturii muzicale.
Cultura muzicală, ca finalitate definitorie a educaţiei muzicale, se constituie din experienţa muzicală (aspectul calitativ-formativ) şi competenţa muzicală (aspectul cantitativ-informativ). Nivelul culturii muzicale al elevilor se poate fi apreciatză în funcţie raport cu gradul de acoperire a temelor semestriale, de experienţele şi cu experienţa şi competenţaele lor muzicalăe a elevului.
Criteriile de evaluare calitativă a culturii muzicale a elevilor sunt indicii de bază pentru determinarea şi dobândirea/ (acumularea) experienţei muzicale: participativitatea (activismul) elevilor, prezenţa/absenţa trăirii emotive în actul muzical, atitudinile pozitive faţă de muzică.
Tipurile de rezultate şcolare la educaţia muzicală corespund componentelor structurale ale culturii muzicale şi formează conţinutul acestora: experienţa muzicală (fiind exprimată prin sensibilitate, percepţie, inteligenţă, atitudini etc.) şi competenţele muzicale (exprimate prin cunoştinţe muzicale/despre muzică şi capacităţi muzicale).
Metodologia evaluării culturii muzicale a elevilor se constituie din metode obiectiv-directe,
prin care se evaluează competenţa muzicală (aspectul cantitativ), şi din metode intuitiv-indirecte,
prin care se evaluează experienţa muzicală (aspectul calitativ al EM).
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: