|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 aprilie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 29 iunie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 378.126
|
Cercetarea Conceptualizarea şi proiectarea disciplinei integrate Ştiinţe în învăţământul gimnazial este consacrată problemei formării gândirii integralizate elevilor la clasele gimnaziale printr-un curriculum integralizat la disciplina Ştiinţe. Actualitatea investigaţiei este determinată de procesele de integralizare a cunoaşterii ştiinţifice moderne ca şi de tendinţele de integralizare a demersului educaţional modern, ambele înscriindu-se prin definiţie şi în procesele de globalizare şi europenizare a modernităţii.
Autorul sintetizează repere teoretice şi epistemologice pentru cunoaşterea şi educaţia ştiinţifică a lumii, realizate pe plan naţional şi mondial, precum şi în plan comparativ, în România şi Republica Moldova: principiile integralizării cunoaşterii umane şi al interdisciplinarităţii în educaţie, care, la rândul lor, au fost concretizate în principii specifice educaţiei ştiinţifice integralizate. S-a demonstrat, că învăţământul general din cele două ţări conţine numeroase elemente pentru educaţia ştiinţifică integralizată a elevilor.
În urma testării capacităţii curricula monodisciplinare la Fizică, Chimie, Biologie sub aspectele indicate, autorul a demonstrat că acestea nu oferă decât soluţii parţiale pentru demersul modern al educaţiei ştiinţifice integralizate, propunând în consecinţă un curriculum original integralizat pentru cele trei discipline şcolare.
Curriculumul disciplinei şcolare Ştiinţe reprezintă un construct teoretic-aplicativ, care integralizează cele trei discipline tradiţionale la nivelul teleologiei (sistemelor de obiective), conţinuturilor şi tehnologiilor educaţionale, pe principii ale cunoaşterii integralizate şi ale interdisciplinarităţii.
Aplicarea experimentală, în România, a curriculumului integralizat la Ştiinţe, clasele V-VI, s-a rezultat cu formarea la elevi a competenţelor transversale, responsabile de tabloul ştiinţific unitar al lumii, şi cu deschideri epistemologice, axiologice şi tehnologice pentru profesorii şcolari în realizarea demersului modern al educaţiei ştiinţifice integralizate.
Autorul recomandă elaborarea unui curriculum integralizat la disciplina şcolară Ştiinţe pentru toate clasele şi treptele de învăţământ, acesta oferind posibilităţi largi de eficientizare a educaţiei ştiinţifice a elevilor contemporani.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: