|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 septembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 noiembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 796.325:796.021+373.5(043.2
|
Structura tezei: adnotare, introducere, 3 capitole, concluzii şi recomandǎri, bibliografie 190 surse, 184 pagini, text de bază 136 pagini 14 tabele, 35 figuri, 8 anexe. Rezultatele experimentale obținute sunt publicate în 14 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: pedagogia.
Scopul cercetării constă în perfecţionarea capacitățiilor motrice ale elevilor din treapta învăţământului liceal prin predarea/învăţarea mijloacelor specifice jocului de volei în lecțiile de educație fizică în vederea îmbunătăţirii pregătirii motrice şi tehnict a liceenilor.
Obiectivele cercetării: 1.Studiul procesului didactic, în scopul identificării aspectelor metodologice de utilizare a mijloacelor specifice jocului de volei în vederea perfecţionării şi optimizării dezvoltării fizice şi motrice a liceenilor. 2.Aprecierea nivelului pregătirii motrice şi tehnice a elevilor din clasele liceale. 3.Determinarea influenţei performanţei motrice a elevilor din clasele liceale asupra calităţii executării elementelor jocului de volei în vederea sporirii randamentului de joc; 4.Argumentarea experimentală a sporirii pregătirii motrice şi tehnice a elevilor din liceu prin implementarea programului de pregătire cu mijloace specifice jocului de volei în procesul didactic.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în obiectivarea practicării jocului de volei în vederea determinării şi optimizării lecţiilor de educaţie fizică care implică ameliorarea conţinutului instructiv-educativ prin implementarea de noi mijloace ale jocului de volei, condiţie necesară de sporire a eficienţei activităţilor de educaţie fizică, precum și dezvoltarea capacităţilor motrice ce determină nemijlocit pregătirea tehnică a elevilor liceeni prin utilizarea metodelor intensive de predare-învățare.
Problema ştiinţifică actualăde importanţă majoră din domeniu presupune că mijloacele specifice jocului de volei implementate în experiment şi incluse în conţinuturile programei şcolare pot fi realizate cu succes şi, în ansamblu, vor contribui la sporirea pregătirii motrice şi tehnice ale elevilor din treapta învăţământului liceal. Mijloacele specifice jocului de volei selectate, sunt programate pentru aplicare în predarea educaţiei fizice, ele condiţionând atingerea scopului propus.
Semnificaţia teoretică a lucrării constă în argumentarea sistemului de mijloace specifice voleiului implementate în trunchiul curriculumului şcolar, în vederea ameliorării lecţiilor de educaţie fizică și totodată creării posibilității aplicării metodologiei de predare-învăţare a jocului, prin schimbarea, cu scop bine determinat, a pregătirii motrice și tehnice a elevilor liceeni.
Valoarea aplicativă a lucrării atestă un proces de selectare şi algoritmizare a mijloacelor specifice jocului de volei care pot fi aplicate în cadrul lecţiilor în vederea ameliorării capacităţi motrice şi pregătirii tehnice ale elevilor din treapta liceală, care se bazează pe principiile didactice în general şi, în special pe principiile consecutivităţii şi continuităţii procesului didactic.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice au fost puse în practică în procesul didactic desfăşurat cu mijloace specifice voleiului practicat cu elevii Colegiului Naţional „Constantin Carabella”, Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgoviște.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: