|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 iunie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 septembrie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 37.037(043.3):796.85
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandǎri, bibliografie - 217 surse, 11 anexe, 118 pagini text de bază, 69 figuri, 13 tabele, 2 scheme şi 7 formule. Rezultatele cercetării sunt publicate în 13 lucrări ştiinţ ifice. Cuvinte-cheie: activități extracurriculare, arte marțiale, elevi de gimnaziu, curriculum la educația fizică, gimnast ică, învățare, pregătire fizică, proces instructive-educat iv, wushu.
Scopul cercetării: perfecţionarea procesului de educaţie fizică extracurriculară din învăţământul gimnazial prin aplicarea conţinuturilor educaţionale ale elementelor din artele marţiale. Obiectivele lucrării: Studierea teoriei şi pract icii privind aplicarea elementelor de arte marţiale în cadrul educaţiei fizice extraşcolare; aprecierea nivelului dezvoltării somatice, pregătirii fizice și tehnice a elevilor din ciclul gimnazial; determinarea elementelor de arte marțiale specifice disciplinei wushu pentru aplicarea în educaţ ia fizică extraşco lară la elevii din ciclul gimnazial; elaborarea teoretică a programei şi verificarea experimentală a metodicii de aplicare a elementelor de arte marțiale în cadrul procesului de educaţ ie fizică extracurriculară în învăţământul gimnazial.
Noutatea şi originalitatea științifică: constă în introducerea elementelor de arte marțiale în cadrul procesului instructiv-educativ; elaborarea și aplicarea în practica de instruire a unui model experimental de programă specifică cu elemente de arte marțiale specifice wushu-ului. Problema științifică importantă soluţionată în domeniul cercetat constă în abordarea interdisciplinară a procesului de pregătire fizică şi tehnică a elevilor din ciclul gimnazial prin aplicarea elementelor de arte marțiale specifice disciplinei Wushu în baza programei elaborate şi a metodicii specifice de aplicare a acesteia. Semnificaţia teoretică a lucrării se regăseşte în analiza şi sintet izarea conţinuturilor teoretice cu temat ică pedagogică, care reflectă activitatea didactică prin introducerea artelor marţ iale ca material de implementare în cadrul ariei curiculare educaţ ie fizică şi sport.
Valoarea aplicativă a lucrării. Conţinutul programei experimentale are o largă implementare în domeniul educaţiei fizice punând la dispoziţia şcolilor un complex de activităţi de reală eficienţă care va facilita formarea deprinderilor motrice specifice artelor marţiale din wushu, precum şi dezvoltarea calităţilor motrice de bază ţinând seama de particularitățile de vârstă a elevilor din învățământul gimnazial.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetărilor au fost implementate în cadrul procesului de educaţie fizică extracurriculară cu elevii din ciclul gimnazial din Şcoala Generală nr. 194 din Bucureşti, iar recomandările metodice ale prezentei cercetări au fost aplicate în procesul de formare şi de perfecţionare a specialiştilor din domeniu la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti şi la Federaţia Română de Arte Marţiale.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: