|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 iulie 2021 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() TezaCZU 372.4.035.6:796.2(478)(043)
|
Structura disertației: introducere, trei capitole, concluzii și recomandări practice, bibliografie din 249 denumiri, 8 anexe, 127 pagini - text de bază, 25 tabele, 10 desene. Rezultatele cercetării sunt publicate în 14 lucrări științifice.
Domeniul cercetării: educația fizică, sport, kinetoterapie și recreere Scopul studiului: perfecționarea procesului de formare a competențelor profesionale și aplicate în rândul studenților de profil «Educația primară» în cadrul cursului electiv «Jocuri dinamice populare moldovenești».
Obiective de cercetare: 1. Studiul teoriei și practicii formării competențelor profesional-aplicate în rândul studenților de profil «Educație primară» în procesul de educație fizică neprofesională la universitate. 2. Evaluarea nivelului competențelor pedagogice psihofizice și profesionale aplicate ale studenților din profilul «Educație primară» în sistemul de conținut educațional al jocurilor dinamice ale disciplinei «Educație Fizică». 3. Determinarea condițiilor optime pentru formarea competențelor profesional- aplicative în rândul studenților de profil «Educația primară» în cadrul cursului electiv «Jocuri dinamice populare moldovenești». 4. Elaborarea teoretică și fundamentarea experimentală a programei cursului electiv de cultură fizică pe baza jocurilor dinamice populare moldovenești și a metodicii de implementare a acesteia, orientate spre formarea competențelor profesional-aplicative în rândul studenților de profil «Educația primară».
Caracterul inovativ și originalitatea cercetării constă în elaborarea prevederilor abordărilor sistemice și de activitate în cadrul cursului electiv «Jocuri dinamice populare moldovenești», ca bază pentru crearea condițiilor pentru dobândirea treptată în rândul studenților de profil «Educația primară» a cunoștințelor, abilităților/ competențelor și calităților / valorilor, care alcătuiesc triada competențelor pedagogice categoriale – cognitive/ gnostice, operaționale / practice și valorice / personale în domeniul teoriei și metodicii organizării și desfășurării jocurilor dinamice cu copii din ciclul primar. Principala problemă soluționată: fundamentarea teoretică și practică a programului de formare treptată a competențelor profesional-aplicate, precum și metodologia utilizării jocurilor populare moldovenești în aer liber în procesul de educație fizică neprofesională în rândul studenților cu profil «Educația primară».
Semnificația teoretică a studiului rezidă în faptul că: (1) condițiile pentru formarea competențelor profesional-aplicative și pedagogice conexe au fost determinate și fundamentate teoretic, ca o necesitate obiectivă de perfecționare a conținutului programei de formare a viitorilor învățători de clasele primare, ca fiind aplicabile pe baza unei abordări sistemice și de activitate în cadrul cursului electiv «Jocuri dinamice populare moldovenești»; (2) a fost determinat conținutul calităților profesional-aplicative fizice și personale, indispensabile unui învățător de clasele primare pentru realizarea cu succes a activității profesional-pedagogice; (3) a fost revizuit și completat conținutul taxonomic, care constituie construcția clasificării jocurilor dinamice; (4) au fost extinse concepțiile despre valoarea istorică, culturală și pedagogică a jocurilor dinamice populare moldovenești.
Semnificația practică a cercetării constă în executarea cu succes a programei cursului electiv de cultură fizică, bazată pe jocurile dinamice populare moldovenești, și metodicii de realizare a acesteia în cadrul studierii culturii fizice neprofesionale, ceea ce poate fi recomandabil pentru implementare la instituțiile specializate de învățământ superior în procesul de formare a personalității învățătorului de clasele primare.
Implementarea rezultatelor cercetării:Programul experimental și metodologia au fost introduse în practica predării disciplinei «Cursuri elective în educația fizică» la Facultatea de Pedagogie și Psihologie de la Universitatea de Stat din Transnistrea n.d. «T.G. Șevcenco».
În examinare [10] :
Arhiva tezelor: