|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 noiembrie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU [378+33](569.4)(043.3)=111
|
Structura tezei: Lucrarea constă din introducere, patru capitole, concluzii și recomandări. Patru capitole includ 14 tabele, 27 grafice și o hartă. Conține de asemenea o listă de 188 surse bibliografice și 9 anexe. Teza a fost prezentată în 16 articole științifice publicate în Europa, Israel și Asia. În total, lungimea actualei teze este de 148 de pagini.
Domeniul de cercetare: Cercetarea tratează problema mobilității academice a studenților din învățământul superior ca factor de influență și promovare a domeniilor și subiectelor economiei cunoașterii în Israel.
Subiectul tezei: Investigarea interrelațiilor, efectelor și dependențelor dintre mobilitatea academică a studenților către și din Israel și stabilizarea economiei cunoașterii ca viitor factor economic de angajare.
Scopul cercetării constă în identificarea modalităților în care mobilitatea academică pozitivă, în care numărul de studenți internaționali care intră este mai mare decât numărul de studenți israelieni care pleacă, va afecta domeniul economiei cunoașterii israeliene.
Provocarea științifică a cercetării constă în relația dintre factorii care influențează mobilitatea academică în învățământul superior și formarea și stabilizarea economiei cunoașterii ca factor de dezvoltare națională în Israel.
Noutatea științifică a acestui studiu se bazează pe dezvoltarea teoretică a unei definiții actualizate a contribuției mobilității academice a economiei israeliene, cu accent pe ocuparea forței de muncă și dezvoltarea domeniilor economiei cunoașterii. Prin calcularea principiilor determinării lor, analizând metode de creștere a cererii de mobilitate academică și de reducere a exodului de creiere, autorul prezintă un mecanism teoretic bazat pe cooperarea strategică și aplicată cu schimbările de politică în mobilitatea academică și economia cunoașterii în Israel.
Semnificația teoretică a acestui studiu se reflectă în propunerea unei metodologii științifice inovatoare bazată pe analize multidisciplinare care indică indicatori care reprezintă relația dintre mobilitatea academică a studenților din învățământul superior și cei cu profesii economico-tehnologice pentru economia statului, industrie, pragul de angajare, și mai ales acumularea de cunoștințe avansate. Autorul încearcă să folosească acest model pentru a dezvolta economia cunoașterii statului Israel, calculând principiile de determinare, analiză a metodelor de creștere a cererii de mobilitate academică și de reducere a exodului de creiere.
Problema științifică soluționată în teză include redefinirea și identificarea caracteristicilor și proceselor legate de mobilitatea academică a studenților internaționali și a israelienilor locali, împreună cu minimizarea tendinței de exod de creiere din economia cunoașterii în Israel. În plus, crearea unei strategii reînnoite și implementarea ideilor și proceselor bazate pe o analiză multidimensională a economiei cunoașterii prin propunerea unui mecanism național care să gestioneze și să supravegheze activitățile solicitate. Toate acestea cu scopul de a dezvolta o economie a cunoașterii stabilă, competitivă și internațională, sunt concepute pentru economia și industria modernă.
Implementarea rezultatelor științifice se realizează prin aplicarea ideilor de cercetare, concluziilor și recomandărilor în mecanismele de învățământ superior, Ministerele Economiei și Ocupării Forţei de Muncă, și autoritățile locale, subliniind totodată adaptarea necesară la cultura decizională și caracteristici unice ale statului Israel. Modelul și ideile de cercetare sunt deja implementate în două autorități locale din Israel.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: