Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Diploma CNAA a fost înmânată Universităţii de Stat din Tiraspol


6 octombrie 2010

Academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al RM, a înmânat Diploma CNAA Universităţii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău, în persoana prof. univ. Laurenţiu Calmuţchi, rectorul ei, pentru merite deosebite şi contribuţii valoroase la pregătirea cadrelor ştiinţifice şi în legătură cu aniversarea a 80-ea de la fondare. În cadrul adunării festive, consacrate acestui eveniment ce s-a desfăşurat pe 1 octombrie în Palatul Republicii, preşedintele CNAA a scos în evidenţă rezultate relevante, cu care poate să se mândrească prima instituţie de educaţie din ţara noastră: pe parcursul istoriei sale de 8 decenii, Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău a pregătit 65 de mii de specialişti în diferite domenii, dar şi circa 500 de doctori în ştiinţe şi peste 100 de doctori habilitaţi, punând astfel temelia învăţământului superior din ţara noastră. În încheierea mesajului său de felicitare, academicianul Valeriu Canţer le-a urat cadrelor didactice şi studenţilor multă sănătate, noi realizări, să ajungă instituţia lor de învăţământ şi la jubileul de 800 de ani, indice pe care l-au atins deja renumitele instituţii de educaţie cu tradiţii din Marea Britanie ca Universitatea din Oxford şi cea din Cambridge.

Calea parcursă de Universitatea de Stat din Tiraspol, a menţionat profesorul universitar Laurenţiu Calmuţchi, rectorul ei, în alocuţiunea sa de la Adunarea festivă, este destul de dramatică şi reflectă în mod pregnant istoria ei tumultoasă. În anii 1937-1938 colectivul ei a fost supus represiunilor staliniste; în perioada 1941–1944 institutul pedagogic din acea perioadă este evacuat în regiunea Orenburg, Federaţia Rusă; în anii 1945–1966 a fost dispersat de mai multe ori în legătură cu deschiderea a noi instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din republică. Din iulie 1992 începe o nouă pagină în istoria Universităţii de Stat din Tiraspol: în urma declanşării conflictului militar de forţele separatiste din Transnistria, a fost evacuat în oraşul Chişinău. Cu statutul de instituţie evacuată Universitatea de Stat din Tiraspol funcţionează până în prezent, contribuind cu ritmuri stabile la pregătirea cadrelor profesoral-didactice de înaltă calificare, la dezvoltarea ştiinţei, la restructurarea a învăţământului formativ în baza tehnologiilor moderne, la procesul de renaştere naţională.

La adunarea festivă, dedicată aniversării a 80-ea de la fondarea Universităţii de Stat din Tiraspol, au participat: prim-ministrul Vlad Filat, prim-vicepreşedintele Parlamentului Serafim Urecheanu, ministrul educaţiei Leonid Bujor.

Tatiana Rotaru