|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 ianuarie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 aprilie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 37.0 (043.2)
|
Lucrarea abordează problema dezvoltării atitudinale în contextul educaţiei literar-artistice. Cercetarea prezintă impactul situaţiilor didactice tradiţionale în manifestările atitudinale limitate ale elevilor treptei primare, gimnaziale şi liceale faţă de opera literară şi fenomenele ei, dar şi mutaţiile calitative obţinute în urma experimentului de formare.
Stabilirea stării de facto în curricula, în manualele şcolare şi în lucrările elevilor a orientat demersul investigaţiei spre evidenţierea unor lacune în cadrul procesului instructiv şi a condiţionat elaborarea situaţiilor didactice de ameliorare a fenomenului în cauză. Analiza surselor teoretice a permis definirea atitudinii în contextul educaţiei literar-artistice şi clasificarea acesteia conform dimensiunilor stabilite în contactul direct cu opera literară: pedagogică, psihologică, estetică, sociologică şi atitudinală, care la rîndul său generează atitudini evaluative, dominante, rigide, conservatoare, subatitudini.
Descrierea mecanismului de formare a atitudinii elevului faţă de opera literară are loc din perspectiva principiilor educaţiei literar-artistice, care lansează un sistem de metode şi procedee, un şir de forme de organizare la clasă cît şi activităţi extracurriculare. Cercetarea a scos în evidenţă strategia de dezvoltare atitudinală în raportul operă literară-elev care este fundamentată de principiul libertăţii imaginaţiei elevilor; principiul priorităţii receptorului de literatură şi artă; principiul valorizării textului artistic de către subiectul receptor.
Acestea din urmă au oferit posibilitatea de a analiza şi stabili condiţiile eficiente de dezvoltare a atitudinii elevului faţă de opera literară orientate conform nivelurilor de receptare a operei literare: reproductiv, productiv, creativ.
Este supusă analizei şi dinamica nivelurilor de receptare a operei literare, care este una din priorităţile educaţiei literar-artistice şi care accentuează caracterul orientării metodologice calitative în demersul didactic, confirmînd necesitatea abordării demersului didactic într-o manieră preferenţial netradiţională.
Lucrarea propune elaborarea instrumentelor didactice ce va orienta cadrele didactice spre domeniul atitudinal al educaţiei literar-artistice cu accente de formare a unui mecanism ce sprijină dezvoltarea atitudinii elevului faţă de opera literară. La nivel curricular se propune intensificarea impactului elev-operă literară prin ajustarea obiectivelor curriculare la activităţile de învăţare, orientate spre stabilirea continuităţii la nivel de trepte de învăţămînt.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: