|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 iulie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 378.1.02 (043.2): 796.41
|
Structura tezei. Introducere, 3 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie 277 surse, 12 anexe, 121 pagini de text de bază, 21 figuri, 27 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 16 lucrări ştiinţifice. Domeniul de studiu: pedagogie.
Scopul cercetării constă în perfecţionarea procesului de formare a competenţelor de proiectare didactică la viitorii profesori de educaţie fizică în cadrul cursului opţional „Proiectarea didactică în cadrul educaţiei fizice şcolare”.
Obiectivele tezei. 1. Studierea teoriei şi practicii a activităţii de proiectare didactică în cadrul disciplinei „Educaţia fizică” din sistemul de învăţământ şcolar. 2. Aprecierea nivelului de pregătire a studenţilor – viitorilor profesori de educaţie fizică pentru activitatea de proiectare didactică. 3. Stabilirea conţinutului şi structurii programei cursului opţional „Proiectarea didactică în cadrul educaţiei fizice şcolare”. 4. Elaborarea teoretică şi aprobarea experimentală a programei şi metodicii „Proiectarea didactică în cadrul educaţiei fizice şcolare”, în vederea pregătirii profesional-pedagogice a specialistului din domeniu.
Noutatea şi originalitatea cercetării constă în: - determinarea la nivelul sistemic teoretico-conceptual a structurii şi conţinutului competenţelor de proiectarea didactică ale profesorului de educaţie fizică care sunt constituite din acele 3 componente de bază: cognitive, operaţionale şi atitudinale; - elaborarea programei a procesului de formare pe etape a competenţelor de proiectare didactică la viitorii profesori de educaţie fizică care vizează: 1 – etapa de pregătire teoretică; 2 – etapa de pregătire practico-metodică; 3 - etapa practicii pedagogice nemijlocite în cadrul practicii şcolare; - elaborarea tehnologiei de formare a competenţelor de proiectare didactică la viitorii profesori de educaţie fizică în cadrul cursului opţional „Proiectarea didactică în cadrul educaţiei fizice şcolare” bazată pe sitemul integrativ pedagogic al lecţiilor (teoretice, metodice, seminare, facultative, independente).
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în domeniu constă în elaborarea, aplicarea şi demonstrarea valorii teoretico-metodologice şi practice a programei de formare pe etape a competenţelor de proiectare didactică la viitorii profesori de educaţie fizică în cadrul cursului opţional „Proiectarea didactică în cadrul educaţiei fizice şcolare” orientat spre unitatea a tuturor formaţiunilor constitutive ale competenţei integrative.
Importanţa teoretică este determinată prin - conctradicţie între necesitatea formării competenţelor ale viitorilor profesori de educaţie fizică pentru activitatea de proiectare didactică şi nivelul teoretico-metodic insuficient elaborat şi reflectat în programele de studii de la facultăţile respective, elaborarea unei variante optime a conţinutului cursului experimental existent „Proiectarea didactică în cadrul educaţiei fizice şcolare” sub aspectul formării competenţelor de proiectare didactică cu condiţia elaborării unei metodologii respective ce va ţine cont de cerinţele actuale ce prezintă premiza majoră în abordarea acestei probleme.
Valoarea aplicativă constă în: - elaborarea şi argumentarea experimentală a cursului opţional „Proiectarea didactică în cadrul educaţiei fizice şcolare” care poate fi aplicat în cadrul pregătirii profesionale pedagogice a studenţilor de la facultăţile de educaţie fizică şi sport, precum şi în sistemul de reciclare şi perfecţionare a cadrelor didactice din domeniu; - argumentarea criteriilor de evaluare ale nivelului de formare a competenţelor pentru activitatea de proiectare didactică la absolvenţi – viitorii profesori de educaţie fizică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice
Rezultatele obţinute au fost verificate şi implementate în cadrul practicii pedagogice desfăşurate de către
studenţii-practicanţi ai anilor III şi IV din cadrul USEFS Chişinău.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: