|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 septembrie 2014 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 noiembrie 2014 Autoreferat![]() TezaCZU 37.015.3:378 (043.3)
|
Structura tezei: Teza constă din introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 229 de titluri, 25 anexe, glosar şi este perfectată pe 144 pagini, inclusiv 56 figuri şi 15 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 14 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Psihologia învățământului superior. Scopul lucrării. Reprezentarea complexă despre gândirea științifică la studenții din învățământul universitar cu evidențierea componentelor și condițiilor de dezvoltare a gândirii științifice, legătura acesteia cu diferite aspecte individuale ale personalității și a condițiilor de formare a acesteia în cadrul învățământului universitar.
Scopul lucrării a fost realizat printr-un şir de obiective: studierea nivelului gândirii științifice, gândirii critice și a condiţiilor de formare a acesteia la studenții din ciclul I și II universitar și cu diferite profiluri; evidențierea componentelor ce contribuie la dezvoltarea gândirii științifice la studenți; stabilirea interrelației dintre gândire științifică – gândire logică – potențialul de cercetare și stilul gândirii; evidențierea profilului psihologic al studenților cu nivel înalt al gândirii științifice; selectarea și elaborarea metodelor de formare a gândirii ştiinţifice; elaborarea, implementarea și evaluarea eficienței programului de formare a gândirii ştiinţifice la studenţi. Problema ştiinţifică importantă soluţionată. Cercetarea reprezintă un studiu aprofundat ce a presupus formarea gândirii științifice la studenți și a constat în determinarea nivelului acesteia, identificarea componentelor şi condițiilor ce contribuie la dezvoltarea gândirii științifice, analiza portretului psihologic al acestora în baza cărora a fost elaborat programul formativ, care permite să fie ridicat nivelul gândirii științifice la studenţi.
Noutatea și originalitatea ştiinţifică a lucrării. Într-o nouă abordare a fost supus cercetării experimentale conceptul de gândire științifică. În rezultatul investigației au fost evidențiate componentele de bază ale gândirii științifice și stabilite condițiile ce contribuie la dezvoltarea gândirii științifice la studenți. A fost elaborat Programul de formare și a fost verificat impactul lui benefic asupra nivelului gândirii științifice al studenților.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă lucrării. Semnificația teoretică a lucrării rezidă în cercetarea conceptului de gândire științifică și a condițiilor, componentelor ce contribuie pozitiv la dezvoltarea acesteia la studenți. Semnificația practică a lucrării constă în a oferi posibilitatea utilizării programului formativ ca suport metodologic pentru psihologi, formatori, profesori şi toţi cei preocupaţi de activitatea științifică în cadrul instituției superioare de învățământ.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Programul de formare a gândirii științifice elaborat a fost implementat în activitatea didactică la Facultatea Psihologie și Psihopedagogie Specială din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”
În examinare [4] :
Arhiva tezelor: