|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 decembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 ianuarie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 37.013(043.3)
|
Lucrarea oferă o privire de ansamblu asupra unei probleme pedagogice actuale – formarea continuă prin prisma integralităţii dezvoltării profesionale a cadrelor didactice şi a educaţiei lingvistice a elevilor şi configurează un studiu ştiinţific al specificului dezvoltării profesionale în relaţia competenţe profesionale /disciplină şcolară.
Sînt re /definite conceptele de bază, este structurat un ansamblu conceptual propriu, se propune interpretarea pedagogică a integralităţii contextuale şi a elementelor ei componente, ca o nouă resursă a realizării formării continue.
Discursul analitic fundamentează formularea tezelor-criteriu ale educaţiei postmoderne ca mediu integrator în calitate de reguli de practică a cadrelor didactice, structurarea sistemului integrator şi a sistemului integrativ ca elemente de bază ale nucleului epistemic al integralităţii contextuale, a unui şir de principii ale integralităţii contextuale. Elaborarea Paradigmei integralităţii contextuale a dezvoltării profesionale a cadrelor didactice şi a educaţiei lingvistice a elevilor este pertinentă prin reflectarea numeroaselor relaţii posibile şi alegerea valorilor pedagogice pentru acţiunea de formare – ansamblul unor noi competenţe profesionale: creditul profesional, responsabilitatea lingvistică, judecata pedagogică. Sistemul de referinţă al integralităţii contextuale completează repertoriul pedagogic, modifică şi adaptează dezvoltarea profesională.
Investigarea experimentală în baza Praxeogramei, în calitate de metodologie a implementării rezultatelor teoretice, a permis testarea şi validarea rezultatelor la nivelul de formare a ideologemului profesional şi proiectarea unei noi direcţii de cercetare pedagogică, cea a profesionalizării profesorilor ca o activitate de formare şi aplicare eficientă a competenţelor profesionale în raport cu educaţia elevilor prin devenirea permanentă a pedagogului rationalis.
Dimensiunea teoretico-ştiinţifică şi evoluţia aplicativă a fenomenului cercetat acreditează
ideea conceptualizării integralităţii contextuale a dezvoltării profesionale a cadrelor didactice şi a educaţiei lingvistice a elevilor, care obţine identitate pedagogică şi contribuie la amplificarea dezvoltării profesionale în baza unor noi competenţe profesionale.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: