|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 noiembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU 796.015.83:796.322+796.012.2(043.2)
|
Structura tezei: Introducere, 3 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie 228 surse, 9 anexe, 137 pagini de text scris, 42 figuri, 14 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 13 lucrări științifice.
Scopul cercetării: Stabilirea fundamentelor teoretice și metodologice de selecție în jocul de handbal în baza dezvoltării capacităților coordinative motrice a copiilor de 10-12 ani.
Obiectivele cercetării: 1. Analiza concepțiilor teoretico-metodologice și științifice ale antrenamentului sportiv în jocul de handbal la nivel de începători. 2. Aprecierea nivelului de dezvoltare a capacităților motrice și tehnice a copiilor de 10-12 ani și influența lor asupra sistemului de selecție în jocul de handbal. 3. Elaborarea modelului experimental de selecție în jocul de handbal în baza capacităților coordinative. 4. Argumentarea experimentală a eficienței dezvoltării capacităților coordinative la copiii de 10-12 ani pentru selecție în jocul de handbal.
Noutatea și originalitatea cercetării constă în optimizarea procesului de selecție luând în considerare nivelul de dezvoltare a capacităților coordinative ale copiilor de 10-12 ani. Am elaborat un sistem de mijloace bazate pe algoritmizare care a demonstrat practic importanța dezvoltării acestor capacități și influența lor asupra sistemului de selecție. De asemenea am propus includerea în sistemul probelor pentru selecție a unor teste pentru evaluarea capacităților coordinative, nespecifice jocului de handbal, dar care au o importanță majoră pentru această ramură sportivă. Problema științifică importantă soluționată în domeniul cercetării constă în fundamentarea teoretică și experimentală a unor modele specifice de dezvoltare a coordonării motrice în vederea aplicării acestora în procesul de antrenament a copiilor de 10-12 ani, fapt care a condus la optimizarea sistemului de selecție primară în jocul de handbal.
Semnificația teoretică a cercetării vizează argumentarea teoretică a includerii în cadrul sistemului de selecție a copiilor pentru jocul de handbal a unui număr de 5 probe care evaluează nivelul de dezvo ltare a capacităților coordinat ive și elaborarea unui set mijloace alcătuit pe baza metodei algoritmice care a facilitat însușirea elementelor tehnico-tactice ale jocului de handbal.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în faptul că rezultatele cercetărilor efectuate pot fi folosite în calitate de ghid metodologic de către antrenorii și profesorii de handbal în cadrul școlilor și cluburilor sportive specializate, precum și în cadrul pregătirii profesionale a studenților din inst ituțiile de învățământ superior de educație fizică și sport cu specializarea handbal.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării au fost implementate în cadrul programului de pregătire a echipei de handbal de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: