|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 octombrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei. Teza include Introducerea, cinci capitole de bază, concluziile generale şi recomandări, bibliografie din 396 titluri, 8 anexe, 228 pagini de text de bază, 21 figuri, 16 tabele.
Publicaţii la tema tezei. Rezultatele obţinute sunt publicate în 32 lucrări ştiinţifice (4 monografii, 12 articole în reviste de profil, 16 comunicări la conferinţe internaţionale).
Domeniul de studiu: bazele ştiinţifice ale problematicii inovaţiei din perspectiva pedagogiei generale.
Scopul lucrării constă în stabilirea fundamentelor teoretice şi metodologice ale transferului inovaţional în învăţământul superior.
Obiectivele cercetării: analiza abordărilor transferului inovaţional în învăţământul superior în studiile ştiinţifice de actualitate; abordarea problematicii proceselor inovaţionale în teoria şi practica educaţiei din perspectiva racordării la necesităţile şcolii superioare; determinarea, pe cale inductiv-deductivă, a funda-mentelor teoretice ale transferului inovaţional; vizualizarea analitico-sintetică a situaţiei reale privind transferul inovaţional în învăţământul superior; elaborarea şi validarea experimentală a Modelului Tridimensional al Transferului Inovaţional în învăţământul superior.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică este dată de fundamentarea unei direcţii noi în teoria şi practica educaţională, reprezentată de doctrina transferului inovaţional, care pune în valoare dezvoltarea competitivităţii instituţiei de învăţământ superior pe dimensiunea cercetării ştiinţifice şi formarea competenţei de inovare prin cercetare; analiza teoretică a conceptului şi procesului de transfer inovaţional ca obiect şi ca strategie a managementului schimbării.
Semnificaţia teoretică constă în argumentarea teoretică a factorilor şi condiţiilor de realizare a transferului inovaţional din perspectivă socială, mana-gerială, metodologică şi tehnologică; elaborarea MTTI, ca model pedagogic centrat pe conştientizare, ca premisă a reuşitei implementării.
Valoarea aplicativă a lucrării: rezultatele cercetării contribuie la dezvoltarea teoriei şi practicii managementului inovaţional în învăţământul superior; reperele teoretice pot fi aplicate în cadrul conceptualizării managementului inovaţional la nivel de sistem; în cadrul elaborării proiectelor şi programelor de dezvoltare a instituţiilor de învăţământ superior, în cadrul formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice de la toate nivelurile sistemului.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice s-a făcut în unele instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, în perioada anilor 2007–2009.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: