|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 mai 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 378.124:004(072.8)(043.2)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie din 197 titluri, 28 anexe, 147 pagini text de bază, 32 figuri, 26 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 27 lucrări științifice.
Domeniul de studii: Pedagogie. Didactica școlară (pe trepte și discipline de învățământ) (Informatica).
Scopul cercetării: fundamentarea teoretică, elaborarea și validarea experimentală a modelului și metodologiei de formare și dezvoltare a competențelor la viitorii specialiști în informatică printrun sistem de situații didactice.
Obiectivele de cercetare: (1) Determinarea reperelor psiho-pedagogice ale formării și dezvoltării competențelor studenților prin situații didactice. (2) Precizarea conceptelor fundamentale teoretice referitoare la modul de definire, formare și dezvoltare a competențelor din punct de vedere situațional. (3) Determinarea fundamentelor teoretico-metodologice și elaborarea modelului pedagogic de formare a competențelor studenților prin situații didactice. (4) Stabilirea și fundamentarea didactică a metodologiei de formare și dezvoltare a competențelor prin valorificarea situațiilor didactice. (5) Validarea experimentală a modelului și metodologiei elaborate în cadrul disciplinei universitare „Aplicații generice”.
Problema științifică importantă soluționată în cercetare constă în fundamentarea științifică a rolului situației didactice în formarea competențelor, fapt ce a condus la elaborarea unei metodologii de instruire universitară printr-un sistem de situații didactice, în vederea formării și dezvoltării competențelor studenților de la specialitățile informatice.
Semnificația teoretică a cercetării constă în lărgirea spectrului metodelor universitare de formare a competențelor viitorilor specialiști în informatică (metoda formării situaționale a competențelor).
Valoarea aplicativă a lucrării constă în posibilitatea implementării metodologiei instruirii prin situații la formarea/dezvoltarea competențele studenților în cadrul disciplinelor universitare.
Implementarea rezultatelor științifice: metodologia instruirii prin situații este utilizată pentru formarea competențelor în cadrul cursului „Aplicații generice” la Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, USARB.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: