|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 septembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 decembrie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 796.012.61+796.8/159.9:379.8
|
,Motivarea copiilor de 10–12 ani prin evaluare în cadrul activităţii cluburilor de loisir/fitness”. Teză de doctor în ştiinţe pedagogice. Chişinău, 2019. Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 201 titluri, 5 anexe, 115 pagini text de bază, 62 figuri, 17 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 7 lucrări științifice.
Scopul cercetării constă în perfecționarea procesului psiho-pedagogic privind motivarea copiilor de 10-12 ani în cadrul activităților cluburilor de ”Loisir – Fitness” prin intermediul particularităților specifice de evaluare didactică.
Obiectivele cercetării: 1.Analiza și generalizarea literaturii științifico-metodice de specialitate privind procesul psiho-pedagogic al elevilor din ciclul gimnazial. 2. Studiul asupra disponibilității afective față de practicarea acțiunilor motrice în cadrul cluburilor specializate de ”Loisir – Fitness”. 3. Elaborarea și implementarea în practică a conținutului programului de cercetare, care vizează procesul de motivare a elevilor de 10-12 ani prin intermediul formelor specifice de evaluare. 4. Argumentarea experimentală a metodologiei de utilizare a formelor de evaluare în vederea motivării elevilor de 10-12 ani în cadrul practicării activităților în cluburile de ”Loisir – Fitness”. Noutatea și originalitatea științifică: constă în elaborarea metodologiei de informare a elevilor de vârstă școlară gimnazială cu cerințele sistemului de evaluare a competențelor care să inducă obișnuința practicării independente a acțiunilor motrice în condițiile cluburilor de ”Loisir – Fitness”. Rezultatele obținute: pe baza examinării practice a metodologiei elaborate, au contribuit la soluționarea problemei științifice în domeniul cercetat, și, respectiv au determinat două aspecte: a) identificarea modalităților eficiente de motivare a elevilor de 10-12 ani pentru practicarea activităților de fitness; b) determinarea eficienței sistemului de apreciere a competențelor prin diversitatea formelor specifice de evaluare.
Semnificaţia teoretică: ilustrează caracteristica de esență a motivării elevilor p rin evaluare în contextul creativității pedagogice, sunt evidențiate obie ctivele acestor fenomene și sunt stabilite nivelele de formare a competențelor psiho-motrice a elevilor pentru activitatea complexă din cadrul cluburilor de ”Loisir – Fitness”.
Valoarea aplicativă: relevă conceperea unui model metodologic bazat pe reorganizarea conținuturilor didactice și elaborarea unei metodologii care să susțină motivarea prin evaluare a elevilor de 10-12 ani, care să poată fi utilizată în activitatea practică a cluburilor de ”Loisir– Fitness”, aceasta contribuind la evidențierea esențialului și la relevanța activităților complexe pentru un mod sănătos de viață.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele cercetării au fost și continuă să fie utilizate în cadrul activităților cluburilor de Loisir-Fitness, a asociațiilor sportive pentru copii și tineret, în taberele de odihnă pentru perioadele de vacanță a elevilor, în unitățile școlare la treapta gimnazială, precum și în centrele de pregătire a instructorilor și managerilor sportivi din România pentru activitatea profesională independentă.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: