|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 mai 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 373.3:796.2
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie – 162 surse, 161 pagini, 3 anexe, 43 figuri, 13 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrăr i ştiinţifice.
Scopul cercetării constă în studierea fenomenului de socializare al copiilor, în fundamentarea teoretică şi elaborarea unui model de aplicare a jocurilor de mișcare (la copiii din ciclul primar), în cadrul activitățior extrașcolare sportive (organizate în tabere la mare) menite să asigure formarea identității acestora și dezvoltarea lor permanentă prin interacţiunea sa cu planul social al existenţei.
Obiectivele cercetării: 1. Studierea teoriei şi practicii actuale cu privire la socializarea elevilor din ciclul primar şi al activităţilor extraşcolare. 2. Cercetarea socio logicăcu privire la practicarea jo curilor de mișcare la elevii din ciclu l primar în cadrul activităților extracurriculare 3. Elaborarea modelului de activităţi extraşcolare specifice ciclului primar şcolar. 4. Argumentarea eficienţei utilizării activităţilor extraşcolare la copii de vârsta 7-10 ani.
Noutatea şi originalitatea cercetării constă în elaborarea unor modele eficiente de activităţi extraşcolare, a specificului acestora ca proces instructiv — educativ în cadrul şcolii, în special din punct de vedere teoretic, abordat din perspectivă formativ - educativă. Şcoala este instituţia care poate să vizeze atât cunoştinţele şi competenţele de nivel intelectual, dar şi pe cele sociale, de niv el interacţional, a utilizării activităţilor extraşcolare, care în acelaşi timp, reprezintă oportunităţi în formarea şi dezvoltarea personalităţii.
Problema științifică importantă soluționată rezidă în elaborarea ghidului teoreticopractic (jocuri de mișcare la mare), în selectarea, organizarea, fundamentarea teoretică şi experimentală a conţinuturilor generatoare de strategii personalizate la elevii din ciclul primar, cu vârsta cuprinsă între 7-10 ani din perspectiva de socializare și a modelului de activități extrașcolare.
Semnificaţia teoretică constă în elaborarea şi argumentarea utilizării activităţilor extraşcolare destinate ciclului primar în scopul creşterii nivelului de socializare. Copiii, nu se limitează doar la a învăţa, ci înlocuiesc, în multe situaţii, mama sau tatăl în exercitarea unor atribuţii, devenind o sursă de forţă de muncă. În asemenea situaţii, aspectul opţional din partea copilului este diminuat la maximum în anumite perioade, timpul liber al unui copil sau adolescent fiind diminuat considerabil; mai mult, este diminuat şi timpul afectat pregătirii şcolare. De asemenea, copiii trebuie să fie învăţaţi să-şi dezvolte atât capacităţile intelectuale, cât şi puterea fizică, dezvoltarea fiind rezultatul efortului. Aceste calităţi şi capacităţi pot fi obţinute prin utilizarea activităţilor extraşcolare sportive, şi care pot să-i dirijeze, să le influenţeze dezvoltarea, să le realizeze mai uşor şi mai frumos obiectivul principal - pregătirea copilului pentru viaţă.
Valoarea aplicativă a cercetării o reprezintă posibilităţile ample de aplicare şi implementare în practica educaţională a ciclului primar a activităţilor extraşcolare ce vor contribui la stimularea personalităţii elevilor, la dezvoltarea lor fizică şi intelectuală, şi nu în ultimul rând la educarea lor civică şi patriotică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute au fost verificate şi implementate în cadrul procesului instructiv-educativ cu elevii din ciclul primar al Scolii cu clasele I-VIII Pecineaga, judeţul Constanța.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: