|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 noiembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 37.036 (043.3)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 198 surse, 9 anexe, 139 pagini de text de bază, 68 figuri, 34 tabele. Rezultatele cercetării sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice. Cuvinte-cheie: educaţia muzicală, tehnologii informaţionale şi comunicaţionale, competenţă muzicală, portretul preadolescentului-preferinţe muzicale, principiile de valorificare a TIC în educația muzicală, Lecţia Smart EM.
Domeniul de cercetare se referă la teoria generală a educaţiei şi se abordează problema valorificării Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţionale (TIC) în formarea competenţelor muzicale (CM) la elevii preadolescenţi.
Scopul cercetării: determinarea fundamentelor teoretico-praxiologice și elaborarea modelului pedagogic de valorificare a TIC în contextul formării CM la elevii preadolescenţi. Obiectivele lucrării: Analiza reperelor teoretice ale valorificării TIC în EM a elevilor; Determinarea fundamentelor psihopedagogice ale formării CM la elevii preadolescenţi pe domeniile principale ale EM; Elaborarea Modelului pedagogic și a Metodologiei de valorificare a TIC în formarea CM la elevii preadolescenţi; Validarea experimentală a Modelului pedagogic de valorificare a TIC în formarea CM la elevii preadolescenţi.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Dimensiunea conceptuală a valorificării TIC în formarea CM la elevii preadolescenţi: EM, TIC (principii, funcţii şi competenţe) şi portretul preadolescentului-preferinţe muzicale; Conceptul și metodologia Lecţiei Smart EM.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în fundamentarea teoretică a valorii formative a TIC în EM a elevilor și elaborarea modelului pedagogic de valorificare a TIC ca instrumentar acțional în formarea CM la elevii preadolescenţi.
Semnificaţia teoretică constă în: Sinteza reperelor teoretice ale valorificării TIC în EM a elevilor; fundamentele psihopedagogice ale formării CM la elevii preadolescenţi pe domeniile principale; dimensiunea conceptuală a valorificării TIC în formarea CM la elevii preadolescenţi: principii, funcţii şi competenţe ale EM, TIC, portretul preadolescentului-preferinţe muzicale, principiile de valorificare a TIC în EM.
Valoarea aplicativă a cercetării rezidă în: sinteza reperelor teoretice ale valorificării TIC în EM a elevilor preadolescenţi; dimensiunea conceptuală şi principiile de valorificare a TIC în EM; Lecția Smart.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele teoretico-metodologice ale cercetării au fost implementate în sistemul de învăţământ din republică, inclusiv în LT „Principesa N. Dadiani”, L T „P. Zadnipru” mun. Chişinău, (2015-2016), în cadrul cursurilor de formare continuă (Institutul de Științe ale Educației, 2017-2018).
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: