|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 martie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 iulie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 37.015.3(043.3)
|
Structura tezei: lucrarea cuprinde introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie cu 273 de surse, 154 pagini text de bază, 9 anexe. Lucrarea conține 18 tabele, 10 diagrame și 1 figură. Rezultatele cercetării s-au concretizat în 15 (11 ca unic autor, 4 în coautorat) articole științifice publicate în reviste științifice şi/ sau prezentate în cadrul conferințelor internaționale și cu participare internațională.
Domeniul de cercetare: Teoria generală a educației.
Scopul cercetării constă în fundamentarea teoretică și validarea experimentală a Modelului psihopedagogic bidimensional de formare iniţială a cadrelor didactice pentru educarea toleranței la elevii claselor primare.
Obiectivele cercetării includ analiza multiaspectuală a problematicii toleranței ca valoare umană şi a formării cadrelor didactice pentru formarea toleranței la elevii claselor primare; fundamentarea conceptuală a formării iniţiale a cadrelor didactice în contextul educaţiei centrate pe toleranță; evidențierea condițiilor psihopedagogice de formare a cadrelor didactice pentru formarea toleranței la elevi; elaborarea modelului psihopedagogic bidimensional de formare iniţială a cadrelor didactice pentru formarea toleranței la elevi; validarea experimentală a modelului psihopedagogic bidimensional de formare iniţială a cadrelor didactice prin aplicarea cursului Educaţie interculturală pentru valorile toleranței.
Noutatea științifică și semnificația teoretică este determinată de prezentarea şi argumentarea particularităţilor procesului de formare iniţială a cadrelor didactice din perspectiva formării toleranței la elevi; introducerea cursului academic Educaţie interculturală pentru valorile toleranței ca bază, și integrarea conceptului educației pentru toleranță în structura cursurilor de bază și a cursurilor de specialitate la disciplinele psihopedagogice; organizarea stagiilor de practică pedagogică cu accent pe formarea toleranței la elevi; construirea unui model de formare inițială a cadrelor didactice în vederea instruirii studenţilor pentru formarea toleranței la elevi.
Problema științifică soluționată: valorificarea fundamentelor sociale, psihologice și pedagogice în formarea inițială a cadrelor didactice din perspectiva paradigmei educației pentru toleranță ca factor determinant în asigurarea creșterii calității învățământului pedagogic. Valoarea aplicativă a cercetării este dată de faptul că modelul psihopedagogic bidimensional propus asigură o componentă a formării iniţiale a cadrelor didactice pentru educarea toleranței la elevi. Modelul a fost aplicat în cadrul Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău, România şi poate fi recomandat pentru formarea inițială a cadrelor didactice cu diverse specializări. Cursul academic Educaţia interculturală pentru valorile toleranței poate fi adaptat şi pentru formarea continuă a cadrelor didactice.
Implementarea rezultatelor cercetării s-a realizat prin aplicarea curriculumului
Educaţie interculturală pentru valorile toleranței, manualului și a ghidului metodologic asociate
acestuia în procesul de formare inițială a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ
superior; prin redimensionarea altor discipline psihopedagogice din perspectiva educației pentru
toleranță; prin introducerea subiectelor privind educația pentru toleranță în programele de
formare continue a cadrelor didactice precum și prin publicațiile științifice și metodologice ale
autorului.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: