|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 noiembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2011 Autoreferat![]() |
Teza este structurata în introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandari, bibliografie (192 surse) şi 8 anexe. Teza are 170 pag. text de baza, 18 figuri, 16 tabele. Rezultatele cercetarii sunt reflectate în 10 publicaţii ştiinţifice.
Domeniul de studiu îl constituie educatiei literar-artistice a prescolarilor. Cercetarea este consacrata formarii competentei de receptare/receptare literar-artistica la preşcolarii de 6-7 ani în cadrul jocului-dramatizare, acest scop fiind urmarit prin realizarea unor obiective, precum: stabilirea istoricului problemei, determinarea caracteristicilor receptarii literar-artistice, ale competenţei literar-artistice a preşcolarilor si ale jocului-dramatuzare; studiul experientelor de formare/dezvoltare a CRA a subiecţilor; modelizarea teoretica a formarii CRA în cadrul JD şi desfaşurarea experimentala a acestei activitaţi; elaborarea concluziilor şi recomandarilor.
Noutatea si originalitatea stiintifica a cercetarii consta în fundamentarea/elaborarea principiilor receptarii artistice/de formare-dezvoltare a receptivitatii, criteriilor de selectare/structurare a continuturilor pentru formarea CRA; specificului jocului-dramatizare operei de arta si receptarii acesteia de catre copiii de 6-7 ani.
Semnificatia teoretica consta în stabilirea caracteristicilor definitorii ale receptarii literar-artistice si ale competenţei literar-artistice a preşcolarilor de 6-7 ani din R.Moldova. S-a constatat, ca la vârsta de 6-7 ani formarea CRA este esenţial determinata de antrenarea copiilor în jocul-dramatizare, care reprezinta activitatea specifica a vârstei – cea ludica, aceasta satisfacându-le nevoia de lectura prin audiere şi interpretare scenica.
Studiul experienţial, modelizarea teoretica a formarii CRA şi experimentul de formare au condus la stabilirea nivelurilor posibile de formare/dezvoltare a CRA la copiii de 6-7 ani. Valoarea aplicativa a cercetarii este data de inventarierea caracteristicilor competenţei de receptare literar-artistica a copiilor de 6-7 ani; sistematizarea condiţiilor pedagogice de formare la preşcolarii de 6-7 ani a CRA în cadrul jocului-dramatizare; posibilitatea aplicarii, în calitate de repere şi criterii metodologice de evaluare şcolara, a nivelurilor de formare a competenei de receptare literar-artistica a preşcolarilor de 6-7 ani etc.
Implementarea rezultatelor stiintifice s-a facut în instituţiile preşcolare angajate în
experiment, concomitent cu desfaşurarea acestuia, precum şi prin publicaţii şi comunicari
ştiinţifice.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: