|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 iunie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 378.147(043):159.9:796.01.42
|
Structura tezei: introducere, cinci capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 424 surse, 238 pagini text de bază, 29 tabele, 58 figuri, 41 anexe. Rezultatele investigaţiilor sunt publicate în 57 lucrări metodico-ştiinţifice.
Scopul cercetării: elaborarea şi argumentarea ştiinţifică a legităţilor formării ritmului de activitate profesională pedagogică a specialistului de cultură fizică.
Obiectivele cercetării: studiul particularităţilor activităţii profesionale pedagogice a specialistului de cultură fizică din perspectiva categoriilor de personalitate şi activitate; evidenţierea esenţei fenomenului ritm şi a rolului lui în varia activităţi umane, inclusiv în activitatea profesională pedagogică a specialistului de cultură fizică; determinarea şi argumentarea experimentală a componenţei structurale optime a ritmului de activitate profesională motrică didactică a pedagogului de cultură fizică în cadrul orelor de curs; sintetizarea caracteristicilor şi proiectarea activităţii didactice din perspectiva organizării holistice ritmostructurale şi funcţionale; evaluarea suportului organizării ritmostructurale a activităţii didactice holistice şi a nivelurilor reproducerii practice a acesteia la studenţii universităţii de cultură fizică; sistematizarea teoretică şi empirică şi argumentarea ştiinţifică a legităţilor generale şi particulare de formare a ritmului de activitate profesională pedagogică a specialistului de cultură fizică.
Noutatea şi originalitatea cercetării. În premieră pe ţară şi în lume au fost cercetate legităţile formării ritmului de activitate profesională pedagogică a specialistului (profesor, antrenor) de cultură fizică din perspectiva organizării ei ritmostructurale. Problema ştiinţifică importantă soluţionată în cercetare. Stabilirea cadrului teoretic şi empiric al competenţelor cognitive, operaţionale şi de evaluare-orientare a ritmului activităţii profesionale pedagogice a specialistului de cultură fizică, evaluarea nivelului formării lui în cadrul sistemului orelor de curs şi în practica pedagogică, precum şi în argumentarea tehnologiei formării lui, care include programa analitico-sintetică, metodele şi formele de organizare şi mijloacele adecvate procesului educaţional, ceea ce a servit pentru argumentarea unei noi direcţii de cercetare în ştiinţele educaţiei: Acmeologia pregătirii profesionale a specialistului de cultură fizică. Importanţa teoretică a cercetării rezidă în determinarea legităţilor formării ritmului de activitate profesională pedagogică a specialistului de cultură fizică în cadrul formării sale profesionale; prezentarea metodologiei de organizare a procesului formării-dezvoltării competenţelor ritmului comunicării didactice şi activităţii motrice în sistemul învăţământului de cultură fizică; argumentarea importanţei muzicii şi educării ritmice pentru educarea competenţei ritmului de activitate profesională comunicativă, motrică şi psihomotrică. Valoarea aplicativă a cercetării.
Au fost elaborate şi aplicate: un sistem de recomandări ştiinţifico-practice de formare a competenţelor ritmului de activitate profesională pedagogică a specialistului de cultură fizică în sistemul învăţământului de profil; programe de formare a ritmului comunicării didactice şi activităţii motrice în cadrul educaţiei ritmice şi muzicale. Reperele teoretice şi concluziile cercetării pot fi utilizate la elaborarea tehnologiilor productive de formareperfecţionare a specialistului de cultură fizică, la reconsiderarea bazelor conceptuale ale învăţământului pedagogic de profil, a standardelor educaţionale naţionale pentru învăţământul superior profesional. Implementarea rezultatelor cercetării s-a realizat în practica funcţionării universităţilor de profil din Moldova (Chişinău, Tiraspol) şi România (Timişoara, Iaşi), atât în cadrul cursurilor de studiu, cât şi în practica pedagogică a studenţilor.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: