|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 octombrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 372.4.035.6:796.2(478)(043)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii și recomandări practice, bibliografie (256 surse), 9 anexe, 129 pag. text de bază, 25 tabele, 10 desene. Rezultatele cercetării sunt reflectate în 14 publicații științifice. Cuvintele-cheie: competențe, pregătire fizică profesional-aplicativă, învățământ primar, învățământ pedagogic, învățător la clasele primare, educație fizică, jocuri dinamice moldovenești, profesiogramă, metodologie, curs opțional.
Domeniul cercetării: educație fizică, sport, kinetoterapie și recreere. Scopul: perfecționarea procesului de formare a competențelor profesional-aplicative studenților profilului Educația primară în cadrul cursului opțional Jocuri populare dinamice moldovenești.
Obiectivele generale:1) studierea caracteristicilor conținutului educational al jocurilor populare moldovenești precum și teoriei și practicii de formare a competențelor profesional-aplicative la studenții de profil Eduсația primară în procesul educațional non-profesional de cultură fizică în cadrul ciclului universitar; 2) evaluarea nivelului competențelor psihofizice profesional-aplicative și pedagogice la studenții de profil «Eduсația primară» în sistemul conținutului educațional al jocurilor dinamice la disciplina Educația fizic; 3) determinarea conținutului al competențelor profesionalaplicative și condițiilor optime de formare ale lor la studenții de profil Eduсația primară în cadrul cursului electiv Jocuri dinamice populare moldovenești; 4) elaborarea teoretică și fundamentarea experimentală a programei cursului electiv de cultură fizică pe baza jocurilor dinamice populare moldovenești și a metodicii de implementare a acesteia, orientate spre formarea competențelor profesional-aplicative psihofizice și pedagogice la studenții de profil Eduсația primară. Inovația științifică și originalitatea cercetării constă în elaborarea preceptelor abordării sistemic-dinamice în formarea la studenții profilului Educație primară, cursul opțional Jocuri populare moldovenești dinamice, a competențelor și trăsăturilor profesional-aplicative la educația fizică - cognitiv-gnostice, operațional-practice și axiologic-personale, aferente organizării și desfășurării jocurilor dinamice cu copiii din ciclul primar.
Problema soluționată: fundamentarea teoretică și validarea practică a programei de formare studenților de la profilul Educație primară a competențelor profesional-aplicative, precum și a metodologiei aplicării jocurilor populare moldovenești în aer liber în procesul de educație fizică neprofesională a categoriei respective de studenți.
Valoarea teoretică a cercetării este confirmată de: stabilirea și fundamentarea teoretică a condițiilor de formare studenților a competențelor profesional-aplicative și pedagogice conexe prin aplicarea programei Jocuri populare moldovenești dinamice, întemeiate pe abordarea sistemicdinamică a educației fizice; stabilirea valorilor profesional-aplicative fizice și personale ale profesorului de clasele primare pentru implementarea cu succes a activităților profesionale și pedagogice; revizuirea și completarea unităților de conținut și, respectiv, a clasificării jocurilor dinamice.
Valoarea aplicativă a cercetării constă în elaborarea și aplicarea cu succes a programei cursului opțional Jocuri populare moldovenești dinamice, precum și a metodicii de realizare a acesteia în cadrul formării culturii fizice neprofesionale la facultate. Implementarea rezultatelor cercetării s-a realizat în cadrul activităților didactice ale autorului, prin prezentări la conferințe științifice, precum și prin publicații.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: