|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 octombrie 2009 Autoreferat![]() |
Lucrarea este dedicată unui subiect extrem de actual şi complex a psihopedagogiei moderne – educaţiei de gen.
Valoarea invesigaţiei de faţă constă în fundamentarea pedagogiei de gen în calitate de domeniu al ştiinţelor educaţiei şi conceptualizarea procesului socializării de gen a tinerilor şi formării culturii de gen.
Drept rezultat important al cercetării pedagogice se prezintă fundamentarea teoretică şi metodologică a Paradigmei educaţiei de gen, avînd drept componente structurale: Modelul pedagogic al EG în cadrul formal-nonformal-informal, Modelul transdisciplinar al EG în contextul noilor educaţii; Codul deontologic de gen al pedagogului; Modelul tehnologic al EG.
Respectiv, au fost elaborate şi validate curriculumul “Gender şi educaţie” pentru studenţi, programul “Educaţia gender” pentru formarea profesională continue a cadrelor didactice, modulul educaţional pentru nivelul de masterat, un set de indicatori de gen, ajustate şi dezvoltate metode ale educaţiei de gen. La fel, în calitate de rezultat important este elaborarea şi validarea modulului operaţional al formării competenţei de gen a cadrelor didactice în procesul formării profesionale iniţiale.
Pe parcursul experimentului pedagogic a fost analizată şi determinată interrelaţia dintre nivelul de stereotipie a participanţilor, nivelul de autoapreciere a lor, strategiile de soluţionare a conflictelor.
În cadrul cercetării a fost realizată analiza sistemului de învăţămînt din Republica Moldova prin prisma de gen şi evidenţiate problemele de bază. Valoarea practică a lucrării constă în posibilitatea aplicării rezultatelor cercetării şi a Paradigmei educaţiei de gen: în procesul educaţiei tinerilor şi adulţilor la toate treptele şi nivelurile; la monitorizarea şi evaluarea sistemului educaţional din perspectiva de gen, inclusiv la implementarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (în special, art.13 adresat sistemului de învăţămînt); la elaborarea politicilor publice în domeniul educaţiei şi cu privire la dezvoltarea durabilă a ţării.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: