|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 ianuarie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 37.091(043.3)
|
Structura tezei: Introducere, 3 capitole ce conțin 125 pagini text de bază, 24 tabele, 10 figuri, concluzii și recomandări, adnotare (Română, Rusă, Engleză), abrevieri, bibliografie (158 titluri), 11 anexe. Publicații: 7 lucrări științifice (3 articole în reviste de profil și 4 comunicări la conferințe științifice naționale și internaționale).
Domeniul cercetării: Teoria și Metodologia educației
Scopul cercetării: Determinarea reperelor educației pentru prevenirea abandonului școlar și elaborarea Sistemului metodologic managerial de prevenire a abandonului școlar in liceele din Izrael.
Obiectivele cercetării: definirea conceptului de abandon școlar și elevi cu risc de abandon, identificarea factorilor abandonului școlar, delimitarea consecințelor abandonului școlar, analiza programelor, sistemelor și tendințelor în susținerea elevilor cu risc de abandon, elaborarea, implementarea și validarea Sistemului metodologic managerial de prevenire a abandonului școlar in liceele din Izrael.
Noutatea și originalitatea științifică este obiectivată de: reliefarea specificului multiaspectual al abandonului școlar și necesității considerării corelației dintre factorii abandonului școlar, în vederea stabilirii unei metodologii manageriale eficiente de prevenire a fenomenului dat.
Problema științifică soluționată constă în fundamentarea conceptuală şi praxiologică a funcţionalităţii metodologiei manageriale pentru prevenirea abandonului școlar în liceele din Izrael, prin valorificarea indicatorilor de performanță ai elevilor.
Semnificaţia teoretică a cercetării constă în: stabilirea particularităților fenomenului abandonului școlar abordat prin prisma factorilor de risc și consecințelor sale sub aspect individual și socio-economic; elaborarea Sistemului metodologic managerial de prevenire a abandonului școlar în licee, implementat în parteneriat cu școala, comunitatea și familia. Valoarea aplicativă a lucrării constă în elaborarea programului formativ “Școala – cale spre succes” şi a recomandărilor cu privire la prevenirea abandonului școlar în liceele din Izrael, sectorul arab.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării au fost aprobate în cadrul
conferințelor științifice, simpozioanelor și revistelor științifice și au fost testate în instituțiile
preuniversitare din Izrael în perioada anilor 2012-2014.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: