|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 februarie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 iulie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 37.018.3(043.2)
|
Volumul şi structura tezei.Teza include: introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, text de bază – 152 pagini, bibliografie – 186 surse, 45 tabele, 15 figuri şi 11 anexe.
Publicaţii la tema tezei: rezultatele obţinute sunt publicate în 14 lucrări științifice.
Domeniu de studiu: Teoria generală a educaţiei.
Obiectul cercetării: procesul proiectării şi organizării activităţilor educaţionale în instituţia de învăţământ extraşcolar. Scopul cercetării constă în stabilirea fundamentelor psihopedagogice, elaborarea și valorificarea experimentală a Modelului pedagogic de proiectare și organizare a activităților în instituția de învățământ extrașcolar.
Obiectivele cercetării: vizează: analiza multiaspectuală a conceptului de proiectare: pedagogică (didactică), managerială (decizională), acţională; stabilirea principiilor, funcțiilor și condițiilor ale conceptualizării proiectării şi organizării activităţilor în instituţia de învăţământ extraşcolar; analiza modelelor şi micromodelelor de proiectare şi organizare a activităţilor în instituţia de învăţământ extraşcolar; elaborarea Modelului pedagogic de proiectare și organizare a activităților în instituția de învățământ extrașcolar; valorificarea experimentală a Modelului pedagogic, prin implementarea Programului de formare a competenței de proiectare a activităților educaționale în instituția de învățământ extrașcolar.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în: sinteza teoretică a abordărilor conceptuale ale proiectării din mai multe perspective: pedagogică (didactică), managerială (decizională) şi acţională; fundamentarea conceptuală a proiectării şi organizării activităților educaționale extrașcolare; determinarea fundamentelor teoretice (psihopedagogice) şi metodologice (organizarea resurselor pedagogice) a Modelului pedagogic de proiectare și organizare a activităților în instituția de învățământ extrașcolar; elaborarea Modelului pedagogic de proiectare și organizare a activităților în instituția de învățământ extrașcolar.
Problema ştiinţifică soluţionatăîn cercetare este de natură epistemologică, prin valorificarea cadrului conceptual, care a constituit fundamentarea teoretică și aplicativă a funcționalității Modelului pedagogic de proiectare și organizare a activităților în instituția de învățământ extrașcolar, implementat prin Programul de formare a competenței de proiectare a activităților educaționale. În baza implementării Modelulul pedagogic, s-a reuşit sporirea nivelului de formare a competenţei de proiectare a activităților educaţionale în instituția de învățământ extrașcolar.
Semnificaţia teoretică a cercetării este susținută de actualizarea conceptelor ştiinţifice: proiectare pedagogică (didactică), modelul didacticist al proiectării pedagogice, modelul curricular al proiectării pedagogice, modelul curricular-constructivist al proiectării pedagogice, ca repere teoretice şi metodologice în elaborarea fundamentelor psihopedagogice de conceptualizare, proiectare şi organizare a activităţilor în instituţia de învăţământ extraşcolar; determinarea fundamentelor teoretice și metodologice ale conceptualizării proiectării și organizării activităților educaționale extrașcolare; fundamentarea teoretică a Modelului pedagogic de proiectare și organizare a activităților în instituția de învățământ extrașcolar.
Valoarea aplicativă a lucrării constă elaborarea şi validarea pe cale experimentală a Modelului pedagogic de proiectare și organizare a activităților în instituția de învățământ extrașcolar, implementat prin Programul de formare a competenţei de proiectare a activităţilor educaționale este utilă din perspectiva formării competenţei de proiectare a activităților educaționale ale cadrelor didactice.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării au fost reflectate prin intermediul conferințelor naționale și internaționale, și în cadrul activităților de formare la Centrul Educației Estetice „Lăstărel”.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: