|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 martie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 37.01(043.3)
|
Volumul structura tezei: Teza este constituită din introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie (227 de surse). Lucrarea conţine 142 pagini de text de bază, 48 figuri, 19 tabele. Rezultatele principale sunt publicate în 20 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei îl constituie ştiinţele pedagogice. Scopul cercetării constă în conceptualizarea timpului ca resursă-cheie în educație, reper decisiv pentru realizarea unui învăţământ de calitate și fundamentarea științifică a Modelului managerial de gestionare eficientă a timpului.
Obiectivele de cercetare: abordarea timpului ca resursă a educației, din perspectiva filosofică, socială, pedagogică; valorizarea timpului în curriculumul școlar/universitar, proiectarea competențelor în timp; stabilirea cadrului de referință a managementului timpului în instituția de învățământ; determinarea taxonomiei acțiunilor eficiente a funcțiilor manageriale pe dimensiunea temporală; fundamentarea științifică a Modelului managerial de gestionare eficientă a timpului;elaborarea și validarea Modelului conceptual-metodologic de formare a competențelor în managementul timpului la managerii școlari, Programului respectiv.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în conceperea timpului ca resursă – nevoie a educației, elucidarea dimensiunii timpului ca reper decisiv în actualitate pentru realizarea unui învăţământ de calitate prin perfectarea proiectării educației/planurilor de învățământ și acțiunilor managementului, fundamentarea cadrului referențial-științific al managementului timpului și a Modelului managerial de gestionare eficientă a timpului în instituția de învățământ, validat prin formarea competențelor în managementul timpului la managerii din educație.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată rezidă în elaborarea Modelului managerial de gestionare eficientă a timpului în instituția de învățământ care integrează bazele teoretice şi particularităţile metodologice ale managementului timpului, ceea ce a condus la optimizarea planificării – organizării - contrololului activității/timpului, determinarea taxonomiei acțiunilor eficiente a funcțiilor manageriale pe dimensiunea temporală și aplicarea criteriilor de eficiență a managementului instituției educaționale.
Semnificaţia teoretică a cercetării este susținută de elucidarea timpului din perspectiva filosofică, socială și psihopedagogică ca resursă-nevoie în educație, resursă managerială, determinarea metodologiei de optimizare a activității manageriale întru asigurarea rațională și eficentă a timpului instituționalizat, fundamentarea științifică a Modelului managerial de gestionare eficientă a timpului în instituția de învățământ.
Valoarea aplicativă a lucrării rezultă din valorizarea timpului în curriculumul școlar/universitar, exemplificarea proiectării formării competențelor în timp, elaborarea și validarea Modelului conceptual-metodologic de dezvoltare a competențelor în managementul timpului la managerii educaționali și a Programului respectiv, utilizând metoda e-learning.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice a fost realizată în cadrul cursurilor de formare continuă a cadrelor didactice și manageriale, studiilor de master în managementul educațional la UPS „Ion Creangă”, precum și prin intermediul conferințelor și seminarelor, experimentului de vali-dare a Programului de formare a competențelor în managementul timpului, publiațiilor științifice.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: