|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iulie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 378.091(043.2)
|
Teza include: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie – 171 de surse, 12 anexe. În total, teza conţine – 132 de pagini text de bază, 24 de figuri şi 28 de tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 14 lucrări ştiinţifice.
Domeniu de studiu: Pedagogia universitară
Scopul cercetării constă în fundamentarea teoretică şi metodologică a dezvoltării competenţei de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenţilor în contextul educaţiei formale şi nonformale.
Obiectivele cercetării: analiza abordărilor conceptuale ale managementului timpului în teoria şi practica educaţională; identificarea poziţionărilor teoretice privind definirea termenului de învăţare autoreglată a studenţilor; elucidarea corelaţiei dintre managementul timpului şi învăţarea autoreglata a studenţilor; diagnosticarea nivelului iniţial al dezvoltării competenţei de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenţilor; elaborarea modelului psihopedagogic de dezvoltare a competenței de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenților; validarea experimentală a Modelului psihopedagogic de dezvoltare a competenței de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenților.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a cercetării este obiectivată de actualizarea şi extinderea conceptului de management al timpului şi învăţare autoreglată, care reprezintă un demers educaţionalformativ ce vizează un ansamblu de acţiuni care are drept scop implicarea activă şi responsabilă în planificarea studiului academic; elaborarea şi implementarea Modelului psihopedagogic de dezvoltare a competenței de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenților; fundamentarea teoretică a dimensiunilor competenţei de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenţilor.
Problema ştiinţifică de importanţă soluţionată în cercetare constă în fundamentarea teoretică şi aplicativă a procesului de dezvoltare a competenţei de mangement al timpului în contextul învăţării autoreglate, în elucidarea reciprocităţii dintre managementul timpului şi învăţarea autoreglată a studenţilor, având ca efect performanţa pregătirii profesionale în mediul academic universitar.
Semnificaţia teoretică a cercetării. Cercetarea realizată ne-a permis să definim conceptul de management al timpului din perspectiva învăţării autoreglate a studenţilor prin identificarea principiilor managementului timpului, a condiţiilor managementului timpului, a factorilor şi funcţiilor acestuia, precum şi a metodelor de management al timpului; conceptualizarea Modelului psihopedagogic de dezvoltare a competenței de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenților, axat pe dimensiunile de procesare, proiectare şi autodezvoltare; să demonstrăm că Modelul psihopedagogic de dezvoltare a competenței de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenților este funcţional în procesul formării profesionale iniţiale a viitorilor specialişti în cadrul universitar. Valoarea aplicativă a lucrării este reprezentată de elaborarea şi valorificarea experimentală a Modelului psihopedagogic de dezvoltare a competenței de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenților care reprezintă un demers validat pedagogic de dezvoltare a competenţei de management al timpului la studenţi, centrat pe nevoile de învăţare; elaborarea programului de activităţi formative privind dezvoltarea competenţei de management al timpului pe dimensiuni şi indicatori de performanţă pentru fiecare unitate de conţinut; elaborarea şi aplicarea Indicatorilor de performanţă şi a dimensiunilor competenţei, precum şi a mecanismului de dezvolare cu privire la competenţa de management al timpului la studenţi.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Investigaţia realizată se integrează în direcţiile prioritare de cercetare în sistemul de învăţământ superior. Rezultatele cercetării se implementează în procesul didactic prin predarea cursului Psihopedagogia învăţării autoreglate, prin valorificarea Modelului psihopedagogic de dezvoltare a competenței de management al timpului în învăţarea autoreglată a studenților, inclusiv prin intermediul comunicărilor la conferinţele ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi prin publicaţii ştiinţifice.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: