|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 septembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 noiembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 378 (043.3)
|
Structura tezei include: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 246 de surse, adnotare (română, engleză, rusă), concepte-cheie în limbile română, engleză, rusă, lista abrevierilor, 143 pagini de text de bază, 50 de tabele, 19 figuri, 10 anexe.
Publicaţii la tema tezei: 13 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu reprezintă pedagogia universitară, pedagogia culturii emoţionale (PCE), pedagogia toleranței.
Scopul cercetării: formarea toleranţei pedagogice a cadrelor didactice în vederea educaţiei pentru toleranţă a elevilor. Obiectivele investigaţiei vizează: stabilirea fundamentelor epistemologice ale toleranţei pedagogice în contextul formării profesionale a cadrelor didactice; elaborarea Modelului teoretic al toleranţei pedagogice; formularea criteriilor, indicatorilor, descriptorilor şi a valorilor toleranţei pedagogice; dezvoltarea curriculumului pedagogic universitar prin integrarea disciplinelor specifice pedagogiei toleranţei; conceptualizarea educaţiei pentru toleranţă şi dezvoltarea curriculumului la dirigenţie pe dimensiunea vizată; elaborarea şi validarea experimentală a Strategiei formării toleranţei pedagogice în scopul educaţiei pentru toleranţă a elevilor.
Noutatea și originalitatea științifică a cercetării sunt întemeiate de: elaborarea Modelului teoretic al toleranţei pedagogice în contextul referenţialului profesional al cadrelor didactice; formularea criteriilor, indicatorilor, descriptorilor şi a valorilor toleranţei pedagogice; conceptualizarea pedagogică a educaţiei pentru toleranţă; elucidarea valorilor culturii toleranței în mediul educațional.
Problema științifică soluționată în cercetare constituie dezvoltarea curriculumului de formare a cadrelor didactice prin integrarea toleranţei pedagogice în referențialul profesional al cadrelor didactice în scopul creării premiselor educaţiei pentru toleranţă a elevilor; renovarea curriculumului la dirigenție pe dimensiunea educaţie pentru toleranţă; elaborarea instrumentelor de evaluare a toleranței pedagogice în plan axiologic și elaborarea metodologiei de formare a toleranței pedagogice în perspectiva sporirii culturii toleranței în mediul educațional.
Semnificația teoretică a cercetării este confirmată prin: stabilirea fundamentelor epistemologice ale toleranţei pedagogice; clarificarea semnificației termenilor specifici pedagogiei toleranței; sistematizarea conținutului ideatic privind toleranța pedagogică și crearea noilor cunoștințe în domeniul Pedagogiei universitare, a Pedagogiei culturii emoționale și a Pedagogiei toleranței.
Valoarea aplicativă a cercetării: contribuirea teoretico-praxiologică la dezvoltarea curriculumului pedagogic universitar prin integrarea disciplinelor specifice pedagogiei toleranţei; elucidarea nivelurilor de formare a toleranței pedagogice a cadrelor didactice; dezvoltarea curriculumului la dirigenţie pe dimensiunea educaţie pentru toleranţă; elaborarea şi validarea experimentală a Strategiei formării toleranţei pedagogice ca o condiție principială a educaţiei pentru toleranţă a elevilor.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice a fost realizată prin mediatizarea elaborărilor teoretice și experimentarea Strategiei de formare a toleranței pedagogice a cadrelor didactice în U.P.S „I. Creangă” din Chişinău și înLiceul teoretic nr. 94 din Chișinău în anii 2011 – 2014.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: