|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 octombrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 37.091 (043.3)
|
Structura tezei. Teza este structurată din introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie (235 surse) şi 11 anexe. Teza are 159 pagini text de bază, 15 figuri, 26 de tabele.
Publicaţii la tema tezei. Rezultatele cercetării sînt reflectate în 16 publicaţii ştiinţifice şi prin participarea la 8 foruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Domeniul de studiu îl constituie Leadershipul educațional în calitate de proces de formare și manifestare a profesorului lider în contextul comunităților profesionale de învățare la diferite nivele.
Scopul cercetării constă în conceptualizarea teoretică și metodologică a Leadershipului educațional în calitate de proces de dezvoltare profesională și instituțională.
Obiectivele cercetării: analiza evoluţiei conceptului de leadership din diverse perspective; identificarea reperelor teoretice ale Leadershipului educațional; determinarea condițiilor psihopedagogice ale dezvoltării și manifestării profesorului lider; stabilirea instrumentelor metodologice de formare a profesorului lider; elaborarea demersului metodologic al formării profesorului lider; validarea experimentală a Modelului Metodologic al Leadershipului educațional.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a cercetării realizate constă în conceptualizarea Leadershipului educațional, derivat din exigențele actuale ale sistemului de învățămînt atît la nivel național, cît și internațional, referitoare la prestația cadrului didactic, și elaborarea Modelului Metodologic al Leadershipului educațional, care oferă un cadru teoretic și metodologic pentru extinderea profesionalismului pedagogului și valorificarea maximă a potențialului personal și profesional al acestuia la diferite nivele. Problema ştiinţifică soluţionată rezidă în conceptualizarea teoretică și metodologică a Leadershipului educațional în calitate de proces de dezvoltare profesională și instituțională, fapt care a determinat şi elaborarea Modelului Metodologic al Leadershipului Educațional.
Semnificaţia teoretică a cercetării: Conceptele de leadership educațional, comunitate profesională de învățare și proiect de cercetare-acțiune au fost definite și analizate multiaspectual, urmate fiind de identificarea şi argumentarea teoretică a condițiilor psihopedagogice care stau la baza Leadershipului educațional, ca proces de dezvoltare profesională și instituțională. De asemenea, s-au determinat principiile valorice, ca element semnificativ în direcționarea tehnologiei de dezvoltare eficientă a profesorului-lider, elucidîndu-se reperele psihopedagogice ale demersului de dezvoltare a profesorului-lider, în vederea fundamentării Modelului Metodologic al Leadershipului Educațional. Ca rezultat, a fost elaborat instrumentarul de implementare și evaluare a Leadershipului educațional, un algoritm ştiinţifico-practic, inclusiv metodologia de autoformare și formare profesională continuă a cadrelor didactice în domeniul dat.
Valoarea aplicativă a cercetării este certificată de studiul experienţelor avansate din ţară şi de peste hotare privind oportunitatea de promovare a conceptului de Leadership educațional în R. Moldova şi formularea de recomandări formatorilor din R. Moldova; determinarea posibilităţilor de optimizare a procesului de dezvoltare profesională a cadrelor didactice, prin implicarea într-un program complex de formare continuă, care ar contribui la dezvoltarea abilităților de leadership și promovarea acestuia ca unconcept important în extinderea profesionalismului cadrului didactic; valorificarea experimentală în sistemul naţional de învăţămînt a Modelului Metodologic al Leadershipului Educațional; elaborarea și aplicarea Programei de formare continuă ”Leadershipul educațional”.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice s-a efectuat în trei instituţii preuniversitare din Anenii Noi, Rîșcani și Glodeni – L. T. “E. Nicula”, L. T. “L. Damian”, Gimnaziul Petrunea – şi au fost prezentate în cadrul conferinţelor naționale și internaționale. Eşantionul de control a fost format din cadrele didactice din instituţii preuniversitare din raioanele Edineț, Orhei, Hîncești și din municipiul Chişinău. Ulterior, rezultatele investigaţiei s-au implementat în cadrul activităţilor de formare profesională continuă a cadrelor didactice, la Centrul Educațional PRO DIDACTICA.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: