Concursul Naţional Teza de doctorat de excelenţa a anului. Învingatorilor - trofeul şi diplomele CNAA
![]() |
|
Următorul compartiment al Concursului Naţional „Teza de doctor de excelenţă a anului 2014” are în vizor lucrările de doctorat pe aceleaşi trei domenii: ştiinţe socio-umane; ştiinţe reale şi tehnice; ştiinţe ale naturii şi vieţii, fiind nominalizate respectiv la fiecare dintre ele câte trei lucrări învingătoare, în funcţie de evaluare: Teza de doctor de excelenţă de gradul I, respectiv gradul II şi gradul III.
La compartimentul Teza de doctor de excelenţă de gradul I, s-au evidenţiat Ana Ţurcan de la Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii ”D. Ghiţu”, Vitalie Mazuru de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” şi Marina Cârnaţ, reprezentantă a Universităţii de Stat din Moldova.
Pentru nominalizarea Teza de doctor de excelenţă, gradul II, laureaţi au devenit alţi trei tineri talentaţi: matematicianul Victor Pricop, Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM, biologul Tatiana Şuleşco, Institutul de Zoologie al AŞM, bibliotecara Natalia Cheradi, Academia de Studii Economice a Moldovei.
Urmează ultimele trei lucrări de doctorat pe domenii, nominalizate ca Teză de doctor de excelenţă, gradul III. Prima lucrare a fost elaborată de Nicolae Trifan de la Universitatea Tehnică a Moldovei, a doua – de Ala Overcenco de la Institutul de Ecologie şi Geografie al AŞM, a treia – de Ludmila Şimanschi de la Institutul de Filologie al AŞM.
Academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, însoţit de secretarul ştiinţific al aceleiaşi instituţii, doctor habilitat Aliona Grati, le-a înmânat tuturor laureaţilor, prezenţi la eveniment, Diplomele de laureat şi trofeele CNAA, aducându-le calde felicitări, urări de bine şi de succes în continuare.
CNAA, de asemenea, decernează Diplome de Merit consultanţilor ştiinţifici, în cazul tezei de doctor habilitat, şi conducătorilor ştiinţifici, în cazul tezei de doctor, care i-au îndrumat şi i-au susţinut în munca de investigaţie pe autorii tezelor de doctorat de excelenţă. La această ediţie a Concursului Naţional au fost distinse 13 persoane cu Diploma de Merit a CNAA: academicienii Gh. Duca şi I. Toderaş (competitor dr. hab. A. Capcelea); acad. Gh. Paladi şi m.c. A. Timuş, (dr. hab. O. Gagauz); dr. hab. A. Nicolaeva (dr. A. Ţurcan); dr. hab.Lilian Şaptefraţi (dr. V. Mazuru); dr. hab. A. Arsenie (dr. M. Cârnaţ); prof. univ. M. Popa (dr. V. Pricop); acad. I. Toderaş (dr. T. Şuleşco); dr. hab. N. Ţurcan (dr. N. Cheradi); prof. univ. V. Dulgheru(dr. N. Trifan); acad. T. Constantinova – post-mortem (dr. A. Overcenco); dr. N. Leahu (dr. L. Şimanschi).
Tot în cadrul evenimentului „Infoinvent-2015”, pentru prima oară, au fost nominalizate două instituţii de cercetare, care în perioada evaluată (2010-2014) au înregistrat realizări semnificative. Astfel, cercetătorii Centrului Naţional de Sănătate Publică al Ministerului Sănătăţii au elaborat produsul medicamentos „Pacoverina”, un fitopreparat autohton cu acţiune antivirală indirectă, lentă, cu efect de diminuare a activităţii biochimice şi a nivelului viremiei VHB şi VHC. În caz de necesitate, produsul este uşor aplicabil şi la copii de vârstă diferită şi poate fi administrat lor în cazul asocierii maladiei de bază cu diabetul zaharat şi tiroidita autoimună. Un al succes al instituţiei date ţine de identificarea tulpinilor de viruşi gripali, incluse de către Centrul Regional de Gripă din Londra în Raportul anual privind consultaţiile asupra formulei vaccinului gripal, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru anii 2014-2015.
Rezultate remarcabile au obţinut şi cercetătorii din cadrul Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM. Au fost dezvoltate câteva direcţii competitive pe plan mondial (algebra, topologia, ecuaţiile diferenţiale) cu orientare aplicativă. În palmaresul realizărilor, sunt incluse şi noile metode numerice de soluţionare a problemelor din programarea matematică, din teoria probabilităţilor şi a celei mecanice, din teoria jocurilor şi a controlului optimal discret. Totodată, informaticienii din acest institut sunt autorii metodelor formale ce permit sporirea performanţelor de calcul şi ridicarea capacităţilor intelectuale ale produselor informatice etc.
Acestea, fiind doar unele dintre performanţele înregistrate de către unităţile de cercetare din ţară acreditate, au şi fost apreciate de către Comisia de acreditare a CNAA cu cel mai înalt calificativ – organizaţie cu recunoaştere internaţională, categoria A şi care, de această dată, au intrat în posesia trofeului CNAA „Pentru performanţă în cercetare-2015”. Felicitări, la mai mult şi la mai mare!
Imagini de Marcela Groza