Raportul UNESCO: Cercetarea-factor cheie în lumea modernă
![]() |
|
Creşterea investiţiilor în cercetare a rezultat într-o explozie a numărului de publicații științifice: numărul lor a crescut cu 23% faţă de 2008, ajungând la 1,27 milioane publicaţii în 2014. Conduce Europa (34% din numărul global), urmată de SUA (25%) şi China (20%), ultima dublându-şi numărul publicaţiilor în 5 ani. În pofida reducerii în resursele investite, a crescut numărul publicaţiilor ştiinţifice şi a cercetătorilor din Republica Moldova, chiar dacă cu ritmuri mai mici, cu 8,8%.
O tendinţă importantă în lume este creşterea mobilităţii cercetătorilor. În pofida dezvoltării internetului şi a sporirii numărului reţelelor online, doctoranzii şi cercetătorii mai în vârstă încă mai simt nevoia de a călători. SUA primesc aproape jumătate (49%) din doctoranzii internaţionali, urmată de Marea Britanie (9%), Franţa (7%) şi Australia (4,6%). Amintim că în Republica Moldova ponderea doctoranzilor de peste hotare (14%) este mai înaltă decât în cazul studenţilor de la celelalte cicluri sau a cercetătorilor.
O altă concluzie a raportului: cercetarea este încă o ocupaţie preponderent masculină. Dacă la masterat există o paritate între bărbaţi şi femei la nivel global, atunci printre absolvenţii de doctorat ponderea femeilor scade până la 43%, iar printre cercetători – până la 28,4%. Ele au sunt mai slab reprezentate în universităţile prestigioase, în poziţiile de conducere sau în comitete de luare a deciziilor. Regiunile cu cea mai mare pondere a cercetătorilor-femei sunt Europa de SE (49%), regiunea Caraibelor, Asia Centrală și America Latină (44%). Este interesant că în statele arabe proporţia cercetătorilor-femei (37%) este mai mare decât în Uniunea Europeană (33%). Republica Moldova înregistrează unul din cele mai echilibrate rapoarte gender, femeile predominând printre absolvenţii studiilor de doctorat şi constituind 48% din cercetători. E adevărat ca la nivelul luării deciziilor numărul lor scade dramatic, printre membrii Asambleei AŞM, organul naţional suprem în domeniul cercetării-dezvoltării, ele alcătuind doar 7%.
Experții UNESCO remarcă şi o serie de fenomene noi în dezvoltarea ştiinţei. Unul din acestea este un rol impresionant al universităților în lume, care devin literalmente instituții globale. Concurența pentru studenți și calitatea educației au adus universităţile la un nivel fără precedent de dezvoltare și influență. Un alt fenomen: ştiinţa se îneacă într-o mare cantitate de date. Niciodată nu au fost disponibile pentru oamenii de ştiinţă atât de multe informaţii, ceea ce se datorează şi marilor colaborări internaţionale şi dezvoltării cercetării civile, dar, în primul rând, desigur, „vinovate” sunt tehnologiile informaționale.
Autorii studiului concluzionează că elaborarea unei politici naţionale de succes în domeniul ştiinţei şi inovării rămâne o sarcină foarte dificilă. Ea cere acţiuni simultane în câteva direcţii: educaţie, cercetarea fundamentală, dezvoltarea tehnologică, investiţii private în cercetare-dezvoltare ş.a.
Republica Moldova este tratată în raport în cadrul ţărilor din zona Mării Negre, pentru care este indicat că au încă un drum lung de parcurs pentru a ajunge la nivelul ţărilor dinamice medii în ceea ce priveşte politica ştiinţei şi tehnologiilor, investiţiile în capitalul uman, cercetarea-dezvoltarea şi infrastructura tehnologiilor informaţionale. Concluzia care se desprinde din raport pentru Republica Moldova este că, pentru a înlocui remitenţele ca motor de creştere şi a trece la economia bazată pe inovare, nu există o altă cale decât efectuarea unor reforme fundamentale şi o creştere substanţială a cercetării-dezvoltării. Ar trebui de creat un mediu favorabil investiţiilor private în ştiinţă, dar şi de fortificat cultura evaluării politicilor ştiinţei şi inovării, ceea ce ar permite stabilirea şi urmărirea unor obiective și ținte mai realiste în acest domeniu.
Raportul integral poate fi accesat aici
Gheorghe Cuciureanu
Direcţia Politici şi monitorizare doctorat