Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Ratingul Mondial al Universităţilor QS, ediţia 2015/16


22 octombrie 2015

Ratingul Mondial al Universităţilor QS (QS World University Ranking) este un rating anual al universităţilor, publicat de către compania britanică Quacquarelly Symonds (QS). Acest rating este unul din cele mai cunoscute şi influente ratinguri din lume, alături de Times Higher Education World University Ranking, publicat de revista britanică Times Higher Education, şi Academic Ranking of World Universities, cunoscut şi sub denumirea de Shanghai Ranking, publicat de către compania Shanghai Ranking Consultancy.

Ratingul QS ţine cont de 4 domenii de interes pentru viitorii studenţi – cercetare, predare, perspective de angajare, imagine internaţională şi are la bază 6 indicatori, ponderea cărora diferă mult:

- reputaţia academică (40%) – studiată în baza unui sondaj global efectuat în mediul academic;
- reputaţia în faţa angajatorului (10%) – determinată în baza unui sondaj global efectuat printre patroni, soldat cu identificarea universităţilor care, în viziunea patronilor, pregătesc cei mai buni specialişti;
- coraportul personalul didactic /student (20%) – calculat drept raport dintre personalul didactic şi numărul de studenţi; indică capacitatea universităţii de a-şi onora obligaţiunile în calitate de instituţie de învăţămînt;
- citarea/facultate (20%) – un indicator al impactului cercetării din universități;
- ponderea studenţilor internaţionali (5%) – măsoară diversitatea internaţională a comunităţii studenţeşti;
- ponderea personalului internaţional (5%) – apreciază diversitatea internaţională a personalul didactico-ştiinţific.

Fiind specializată în domeniul educaţiei şi studiilor în străinătate, QS studiază direcţiile regionale şi naţionale de evoluţie a învăţămîntului superior, analizează realizările instituţiilor de învăţămînt superior din întreaga lume şi oferă un set de informaţii utile atît viitorilor studenţi (licenţă şi post-licenţă), cît şi părinţilor acestora.

Desigur, atenţia principală este concentrată asupra ratingului mondial al celor mai bune universităţi din lume în viziunea QS. Partea de sus a clasamentului este dominat de universităţile din SUA (poziţia 1 – Institutul de Tehnologie din Massachusetts, 2 – Universitatea Harvard, 3 –4 - Universitatea Stanford, 5 - Institutul de Tehnologie din California, 10 – Universitatea din Chicago) şi Marea Britanie (poziţia 3-4 – Universitatea din Cambridge, 6 – Universitatea din Oxford, 7 – Colegiul Universitar din Londra şi 8 – Colegiul Imperial din Londra).

Romania este absentă în top 500, oricum, filtrarea regională pune în evidenţă Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Al.I.Cuza” din Iaşi, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara.

În primele 500 de universități țările din spaţiul ex-sovietic sunt reprezentate de Rusia (9 universităţi), Ucraina (2), Kazahstan (2), Estonia (1) şi Belarus (1). Drept cele mai cotate instituţii de învăţămînt din Rusia au fost considerate Universitatea de Stat “M. Lomonosov” din Moscova (poziţia 108 din 500), Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg (256) şi Universitatea de Stat din Novosibirsc (317). Vecinii ucraineni s-au făcut remarcați prin Universitatea Națională din Kiev “Taras Șevcenco“ și Universitatea Națională din Harcov “V.N.Carazin“.

Mai multe detalii privind ratingurile QS 2015/16, cît şi diverse informaţii de mare preţ pentru cei care vor să studieze în străinătate sau sunt în căutarea oportunităţilor de angajare în universităţile din lume pot fi găsite pe adresa http://www.topuniversities.com.