Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Compozitorul Eugen Doga la 80 de ani. Ambasador al culturii noastre în lume


1 martie 2017

În biografia de pe blogul său, Eugen Doga se confesează: „Îmi place numele care mi s-a dat, îmi place numele Doga, care este de sorginte latină (Doga în limba latină desemnează o specie de stejar sau o decorație vestimentară nobiliară) și îmi place, de asemenea, vremea la care am venit pe pământ: m-am născut în prima zi de primăvară a anului 1937, sub semnul soarelui, al căldurii și al renașterii”. Anume, la început de primăvară, ni l-a adus providența pe Doga, când păsările se erup în cântece, ca să ne dăruie viitorul compozitor acea muzică divină, ce stabilește legăturile neamului nostru cu spiritualitatea universală. Acest anotimp, în speță, i-a marcat creația componistică a autorului, care abundă de lumină, căldură și dragoste, cunoscută azi nu numai în spațiul românesc, dar și pe alte continente.

Autorul baletelor "Luceafărul" (Visele stelare ale prințesei), "Venancia" (Grimasele carnavalului), "Regina Margo", opera "Dialoguri de dragoste", circa 100 de lucrări instrumentale și corale, 6 cvartete, muzică pentru 13 piese de teatru și emisiuni de radio, muzică pentru circa 200 de filme, sute de cântece și romanțe, circa 70 de valsuri, creații pentru diferite instrumente muzicale, muzică pentru copii și altele. Un loc deosebit în creație îl ocupă poezia clasicului român, Mihai Eminescu și muza sa, poeta Veronica Micle. În baza creațiilor acestor poeți, compozitorul a scris mai mult de 50 de lucrări, care deja au răsunat în scenă.

În contextul dat, îmi amintesc de Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, care s-a întrunit în septembrie 2015, la Craiova, România. Din partea Republicii Moldova, au participat la această manifestare artistică de anvergură internaţională compozitorul-academician Eugen Doga, membrul corespondent, scriitorul Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta” și subsemnatul, deținătorul Premiului pentru fizică la ediția respectivă şi al Medaliei „Mihai Eminescu”. Am rămas impresionat atunci de autoritatea și simpatia de care se bucură Eugen Doga în societatea românească, un îndrăgostit de-o viaţă de creaţiile lui Mihai Eminescu şi ale Veronicăi Micle. Pentru activitatea sa prodigioasă compozitorul de la Chişinău a fost ales în calitate de membru de onoare al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”. În fața jurnaliștilor, Eugen Doga a vorbit atunci tot despre muzică și o viață guvernată de notele muzicale iată deja de șase decenii. Tot prin muzică a vorbit și cu craiovenii, aducându-le în dar imnul orașului.

O trăsătură distinctivă a muzicii sale simfonice, remarcă specialiștii din domeniu, este orchestraţia, luminoasă şi originală, precum şi abundenţa muzicală de fundal. Muzica sa are abilitatea de a fi pictată în diferite culori naţionale – de la specificul moldovenesc, rusesc sau oriental, până la varietatea de stiluri ale Americii Latine, toate acestea fiind posibile grație studiului asiduu al folclorului diferitor popoare, dar și talentului său nativ. Muzica academică a lui Eugen Doga este fondată pe experienţele muzicii clasice ale exprimării gândirii muzicale. Până şi cântecele sale poartă amprenta academismului care le conferă nu numai calitatea compoziţională, dar și o lungă durată de viaţă. Exemple pot fi aduse multe.

Muzica pentru filme i-a adus omagiatului notorietate internațională: a compus coloana sonoră pentru circa 200 de lucrări cinematografice: Se caută un paznic, Nunta la palat, Singur în faţa dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Durata zilei, Casă pentru Serafim, Lăutarii, O şatră urcă spre cer, Dulcea şi tandra mea fiară (la care vom reveni), Anna Pavlova, Patul lui Procust etc.

E semnificativă contribuţia autorului şi la dezvoltarea filmului de animaţie, realizând coloana sonoră a peliculelor Capra cu trei iezi, Maria-Mirabela, serialul Guguţă ş.a. A semnat muzica pentru spectacolele: Radu Ştefan, întâiul şi ultimul; Pe un picior de plai; Ce frumoasă este viaţa; Păsările tinereţii noastre; Sfânta sfintelor ş.a.

…Talentata sportivă americană la patinaj artistic Saşa Kohen cu origini odesite plutea fermecător pe undele valsului lui Eugen Doga din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”. Elementele interpretate cu măiestrie de ea în continuare – performanţe de gimnastică, spirale fantastice, salturi ferme pe gheaţă – toate executate cu un surâs dezarmant pe chipul ei angelic – i-a cucerit nu numai pe spectatori şi telespectatori, dar şi pe exigentul juriu internaţional. Atunci, urmărind de la micile ecrane competiţiile Olimpiadei din 2002, noi moldovenii, ne-am simţit extrem de mândri de pământeanul nostru, Eugen Doga, care parcă, în mod expres, a scris acest vals pentru Saşa Cohen (numele deplin – Alexandra-Paulina), atât de mult i se potrivea şi cu atâta dragoste şi farmec îl interpreta. Această lucrare muzicală, apreciată înalt la timpul său şi de preşedintele american Ronald Reagan numind-o „Valsul secolului XX”, a rezistat în timp – au trecut aproape patru decenii de când a fost scrisă, rămânând actuală în repertoriul multor orchestre ale lumii. Valsul, ales și de ruși, a fost interpretat la deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice "Moscova-1980" și "Soci-2014". La ultima ceremonie, conform celor anunțate de UNESCO, valsul din filmul “Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

În 2004, compozitorul academician Eugen Doga a fost distins cu cea mai înaltă distincţie a elitei intelectualilor din Sankt-Petersburg “Şapka mastera”(“Tichia Maestrului”), idee preluată în mod fericit din romanul “Maestrul şi Margareta” de M. Bulgakov în scopul de a menţiona virtuozitatea în branşă. La festivitatea, organizată cu această ocazie pe Piaţa Dvorţovaia din capitala de nord a Rusiei, orchestra a interpretat splendida muzică a pământeanului nostru, admirată atât de mult de melomani. Manifestarea a culminat cu înmânarea Tichiei Maestrului lui Eugen Doga de către acad. Mihail Piatrovski, directorul renumitului Centru de Artă şi Cultură – Ermitaj.O altă distincție importantă a acestei țări, acordată compozitorului moldovean de Academia Națională de Arte și Științe Cinematografice a Rusiei, este prestigiosul Premiu în domeniul cinematografiei "Vulturul de aur" pentru muzica la filmul "Reabinovii vals". Eugeniu Doga este, de asemenea, deținător al Marelui Premiu de la Festivalul Internațional al Filmelor Muzicale "Brno-91" pentru merite deosebite în domeniul muzicii cinematografice. Cu certitudine că merită și un premiu Nobel, dacă s-ar decerna în domeniul muzicii.

Compozitorul moldovean a fost declarat de American Biographical Institute, SUA, „Omul secolului XX”, titlul de care s-au învrednicit doar o sută de personalităţi ale lumii. Totodată, a fost inclus, alături de George Enescu, în prestigioasa antologie „Compozitorii sec. XX”.

Și în prezent academicianul Eugen Doga este creativ, plin de idei. În 2012, a întemeiat Fundaţia Internaţională „Dominanta” ce își propune doar scopuri caritabile prin implementarea proiectelor din domeniul artei şi educaţiei. Pentru prima dată, la 18 ianuarie 2014, şi-a deschis uşile Salonul „Eugen Doga”. Astfel, a fost realizat un vis mai vechi al maestrului de a deschide o sală festivă, în care să se întâlnească muzicieni, politicieni, artişti, oameni de afaceri dintr-o lume dezbinată, cum este cea de astăzi, în cadrul unor evenimente muzicale şi spirituale. În accepția lui, asemenea acțiuni ar face societatea mai bună.

Artist al Poporului din Republica Moldova şi Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului Național și al Premiului de Stat al URSS, cavaler al Ordinului Republicii şi al altor distincţii şi titluri onorifice din ţară şi de peste hotare, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, compozitorul Eugen Doga,îndrăgit de o lume întreagă, marchează astăzi jubileul de 80 de ani și 60 de ani de creație. Maestre, ne bucură prezența Dvs. alături de noi, făcându-ne viața mai armonioasă, mai plină de sens, mai integră. Prin Dvs. parcă ne bucurăm și mai mult de venirea primăverii și a Mărțișorului. Vă urăm la mulți-mulți ani plini de inspirație, să rămâneți în continuare mândria neamului, ambasador al culturii noastre în lume.

Academician Valeriu CANȚER, Președintele Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare