Nicolae Testemiţanu Personalitate notorie în medicină (90 de ani de la naştere)
![]() |
|
Nicolae Testemițanu a manifestat un viu interes științific și practic deosebit pentru ”Argumentarea științifică a lichidării deosebirilor esențiale ale nevoilor asistenței medicale acordate populației urbane și rurale”. El a argumentat și a elaborat o nouă concepție de organizare a asistenței medicale specializate de ambulator, staționar și serviciului de urgență pentru populația rurală, care prevedea descentralizarea asistenței medicale specializate de ambulator la locul de trai și centralizarea asistenței de staționar în spitalele raionale centrale, precum și organizarea pe lîngă acestea a secțiilor de asistență medicală urgentă.
În contextul problemei menționate, colectivul catedrei și al laboratorului științific, în comun cu arhitecți, proiectanți, matematicieni, economiști și alții, sub conducerea profesorului Nicolae Testemițanu au fost proiectate 4 categorii de ambulatorii medicale sătești și 3 categorii de puncte medicale, care au fost amplasate în toate localitățile rurale.
Pentru prima dată în țară a argumentat științific și a efectuat amplasarea rațională a rețelei de instituții medicale destinate populației rurale în perspectivă pînă în anul 2005.
În baza acestor realizări științifice în 1982 Comitetul Central al Partidului Comunist și Consiliul de Miniștri au luat o hotărîre privind construirea ambulatoriilor şi punctelor medicale în localitățile rurale. Aceste rezultate au fost înalt apreciate de Guvernul Republicii prin decernarea profesorului Nicolae Testemițanu și echipei condusă de el în 1983 a Premiului de Stat în știință și tehnică.
Nicolae Testemițanu s-a stins subit la 20 septembrie 1986 în urma unui atac de cord, în mijlocul și în brațele colegilor săi de facultate, adunați într-una din aulele Institutului de Medicină, amintindu-și de anul de absolvire al promoției lor, la 35 de ani. Memoria despre profesorul Nicolae Testemițanu este eternizată prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova din 23 iunie 2003, care a instituit ca distincție de Stat Medalia Nicolae Testemițanu, numele lui îl poartă școala din satul Ochiul Alb, spitalul raional Drochia, o stradă din municipiul Chișinău, o stradă din orășelul Șoldănești și din orașul Călărași, spitalul și o stradă din orășelul Olănești și altele.
În 2010, la 20 septembrie, Nicolae Testemițanu a fost decorat post-mortem cu Ordinul Republicii, iar la 24 februarie 2011 a fost ales Academician al AȘM. Chipul senin al marelui Om, Patriot, Savant și Om de Stat Nicolae Testemițanu ne duce faima de neam vrednic departe în lume.