Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Breasla fizicienilor din ţară a mai pierdut o personalitate – pe Petru Gaşin


4 mai 2017

La 2 mai curent, a plecat pe drumul neîntoarcerii încă o personalitate de primă mărime din domeniul fizicii – doctorul habilitat în științe fizico-matematice, profesorul universitar al USM Petru GAȘIN, exact la o lună după ce ne-a părăsit subit academicianul fizician Valeriu CANȚER, președintele CNAA. Petru GAȘIN a reprezentat cu cinste și demnitate Universitatea de Stat din Moldova circa o jumătate de secol. Aici și-a făcut studiile, cercetările de doctor și doctor habilitat, a devenit conferențiar universitar, profesor universitar. A activat în calitate de decan al Facultăţii de Pregătire a Cetăţenilor Străini, șef al Catedrei Fizica Semiconductorilor, decan al Facultăţii de Fizică și Inginerie. A fost conducător ştiinţific al Centrului Universitar Materiale şi Dispozitive Semiconductoare. Zeci și sute de studenți, doctoranzi și postdoctoranzi au beneficiat de generozitatea, profesionalismul și respectul profesorului universitar Petru GAȘIN.

În ultimii ani, profesorul P. Gașin a activat în cadrul Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare în calitate de președinte al Comisiei de experți în științe fizice. În domeniul respectiv, la fel, a depus multă muncă, principialitate și obiectivitate ca tezele de doctorat, care sunt expertizate în cadrul acestei comisii, să aibă o înaltă ținută științifică. Umanismul și onestitatea, dar și simțul înaltei răspunderi l-au caracterizat în toate deciziile pe care le-a luat până la sfârșitul vieții.

Suntem alături de Societatea Fizicienilor din Republica Moldova, de comunitatea științifică și universitară din țară în legătură cu această pierdere irecuperabilă. Sincere condoleanțe familiei și rudelor celui dispărut.

Dumnezeu să-l ierte şi să-i deschidă porţile Cerului spre Templul Veşniciei!

Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare