Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Alexandru Cibotaru: in memoriam (20.02.1932-26.04.2017)


28 aprilie 2017

Acum două luni, Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare, în mesajul său de felicitare către academicianul Alexandru Cibotaru cu prilejul onorabilei aniversări a 85-a și a 60 de ani de activitate științifică, și-a exprimat admirația și considerațiunea față de acest savant biolog din țara noastră, recunoscut la nivel internațional, dar pentru mai mulți concetățeni rămâne un nume asociat cu Grădina Botanică. Vestea de retragere a lui la cele veșnice ne-a întristat profund și ne îndeamnă să-i citim opera sa științifică, materializată în 760 de publicații, inclusiv 26 de monografii. Este autor a 26 de invenții, a noi hibrizi și soiuri, a introdus în cultură 40 de specii noi de plante decorative, medicinale, aromatice, condimentare, colectate din flora spontană a diferitor regiuni floristice. Această creație științifică va rămâne în patrimoniul național și universal pentru a fi valorificată și dezvoltată în continuare.

De-a lungul prodigioasei sale cariere de savant, acad. A. Ciubotaru, în calitate de conducător sau consultant științific, a pregătit 60 de doctori și doctori habilitați – o veritabilă școală științifică, care suntem convinşi că va dăinui în timp.

În aceste zile de doliu suntem alături de breasla botaniștilor din țară, de întreaga comunitate științifică în legătură cu această pierdere irecuperabilă. Sincere condoleanţe şi întreaga noastră compasiune familiei îndoliate!

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Din partea Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare:
Alexandru BURIAN, președinte,
Valeriu DERJANSCHI și Aliona GRATI, vicepreședinți,
Natalia CHIRTOACA, secretar științific