Virtuţile academicianului Vladimir Andrunachievici din perspectiva unui nou secol
![]() |
|
Alexandru Andronache a studiat arborele genealogic al familiei sale şi a evidenţiat o viţă viguroasă de intelectuali, care s-au realizat plenar de-a lungul secolelor servind religia, muzica şi ştiinţa. Istoricul Vlad Ciubucciu a prezentat noi date, unele chiar cu elemente de senzaţie. Conform documentelor, primele descrieri ale spiţei Andrunachievici încep de la 1600 cu preotul Mihail (Hrib?) din Ciuciulea, hirotonit în această funcţie de Mitropolitul Dosoftei, mare cărturar al Moldovei medievale. Ramurile acestui arbore puternic au ridicat în lume şi alte personalităţi marcante ale culturii şi ştiinţei noastre: istoricul şi preotul Paul Mihail (1905-1994) din România, născut la Cornova, jud. Ungheni, Basarabia, compozitorul Alexei Stârcea (1919-1979), fiul publicistului Gheorghe Stârcea şi nepot al dascălului Vasile Stârcea din Făleşti (1850-1892). După Alexei Stârcea, cu creaţii de valoare s-a afirmat în peisajul componistic naţional şi fiul lui, Marian Stârcea.
Pe linie maternă Vladimir Andrunachievici descinde dintr-o viţă nobilă de slujitori ai cultelor şi muzelor. Mama sa, Antonina Stadniţchi, se trăgea dintr-o familie de duhovnici ruşi din s. Comarova, jud. Hotin. Unchiul ei – renumitul mitropolit Arsenie Stadniţchi, un bun cunoscător al limbii române, a predat greaca şi latina la Seminarul Teologic din Chişinău. Ulterior, a fost ales mitropolit al oraşului Novgorod, mai apoi – mitropolit al Sankt-Petersburgului. A fost membru al Sinodului Patriarhiei Ruse. În perioada bolșevică a fost întemnițat la închisoarea Butârka din Moscova, apoi exilat în Asia Mijlocie, unde și-a găsit sfârșitul. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă din Diasporă. Părinţii Antoninei Stadniţchi, în iunie 1940, au fost exilaţi din Basarabia în Siberia, de unde nu s-au mai întors.
Antonina Stadniţchi a studiat pianul la Conservatorul din Sankt-Petersburg, pe când acesta era condus de compozitorul Alexandr Glazunov, iar ulterior a predat la Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1928-1935) și la Conservatorul municipal (1936-1940). Sora ei, Alexandra Stadniţchi, a fost şi ea pianistă, iar cealaltă soră, Margarita Stadniţchi – violonistă. Deci, în familia mamei academicianului membrii acesteia şi-au realizat pasiunile muzicale la nivel profesional, tradiţie preluată şi de familia Andrunachievici.
Sora sa mai mare a lui Vladimir Andrunachivici, Tatiana Andronache-Voiţehovski, în anul 1934 a absolvit liceul Dadiani din Chişinău, în 1939 – Academia Regală de Mizică şi Artă Dramatică din Bucureşti. În anii 1940-1941, 1947-1967 a activat în calitate de profesoară de pian şi istoria pianismului, conferenţiar, şef de catedră pian în cadrul Conservatorului „G. Muzicescu” din Chişinău. Pentru merite deosebite i s-a conferit titlurile de Lucrător emerit al culturii (1967) şi Maestru emerit al artei (1976). A decedat la 26 februarie 1976, la Chişinău.
Soţul ei, Valentin Voiţehovski, un bine cunoscut şi apreciat arhitect, a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti (1934), iar din anul 1944 a activat la Chişinău ca lector, şef de catedră, decan al Facultăţii de Teorie şi Proiectare Arhitecturală, ulterior – profesor la Institutul Politehnic din Chişinău (1968). În baza proiectelor elaborate de el şi sub conducerea sa, au fost construite circa 100 de edificii, printre care cinematograful „Patria” (1951), blocurile primului cartier locativ Botanica (1952-1962), incintele Ministerului Industriei Alimentare (1953), Institutului de Medicină (1956-1962), Filarmonicii de Stat (1962), multe blocuri locative, şcoli, cinematografe din oraşele Bălţi şi Soroca.
Fratele mai mic a lui Vladimir Andrunachievici, Dumitru, a trecut și dânsul printr-un calvar al vieții. Fiind calificat drept dezertor din armata sovietică, s-a ascuns toată viaţa în Canada. La început îşi câştiga existenţa ca pianist prin baruri şi cafenele, mai apoi – în calitate de comerciant. Cu timpul i s-a oferit o slujbă în Serviciul de Imigraţie din Toronto, unde a activat până la pensionare. Vorbea liber 7 limbi: româna, rusa, ucraineana, sârba, germana, engleza şi franceza. Acolo, în Canada, Dumitru a revenit la numele vechi de familie – Andronache. S-au întâlnit fraţii Vladimir şi Dumitru doar o singură dată, peste 50 de ani, la Toronto, în perioada căderii cortinei de fier în URSS, în 1991. Dumitru a decedat în 2002, la 5 ani după moartea fratelui său mai mare.
Vladimir Andrunachievici s-a născut la 3 aprilie 1917, fiind al doilea copil într-o familie de funcţionari din oraşul Sankt-Petersburg, familie care în acelaşi an a trecut cu traiul în Basarabia. În anul 1936 el a absolvit liceul „Alecu Ruso” din Chişinău, în 1940, cu menţiune – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A lucrat apoi în ca învăţător de matematică la şcoala medie nr. 13 din Chişinău (1940-1941). În perioada celui de al doilea război mondial s-a aflat împreună cu familia în evacuare: mai întâi, în regiunea Krasnodar, apoi în oraşul Geambul din Kazahstan. Aici dânsul a predat matematica în şcoala medie şi la Institutul Feroviar „S. Kirov” din Harkov, evacuat în această localitate. Astfel, tânărul Vladimir Andrunachievici îşi asigura familia cu o bucată de pâine. În această perioadă familia Andrunachievici a trecut prin încercări de neimaginat. După cum am menționat mai sus, în 1943, părinţii s-au îmbolnăvit de malarie şi au decedat unul după altul pe 5-6 iulie. Vladimir şi familia Tatianei, evacuată la Tașkent, au fost zguduiţi de această nenorocire.
![]() |
|
În 1953, după şase ani de activitate, spre surprinderea multora, V. Andrunachievici a plecat cu familia la Moscova. O versiune ar fi fost că dorea să-şi pregătească şi să susţină cea de a doua teză de doctor habilitat. Motivaţia era rezonabilă, căci avea tot temeiul – publicase în această perioadă câteva lucrări ştiinţifice fundamentale, care practic îi deschideau drumul spre acest important obiectiv într-o carieră ştiinţifică. Dar protipendada din mediul universitar cunoştea şi o altă cauză – Andrunachievici avea nişte animozităţi cu A.S. Bolotin, decanul facultăţii de fizică şi matematică,un specialist extrem de slab şi un om cu calităţi morale îndoielnice, membru activ al partidului comunist, din teamă pentru cariera sa matematică, dar şi pentru viaţa proprie. (Din memoriile membrului corespondent al AŞM I. Gohberg (1928-2009), profesor la Universitatea din Tel Aviv).
La cele relatate de Israel Gohberg, vom specifica că un om dotat, matematician prin excelenţă, cum era Vladimir Andrunachievici, cu trecutul său basarabean şi cu studii româneşti, cu un frate dispărut din Armata Sovietică pe teritoriul duşman (în România: n.n.), era foarte vulnerabil într-o societate extrem de ideologizată. Profesorii mediocri, dar cu carnete de partid în buzunare, înrăiţi de pizmă şi ghidaţi din umbră de KGB, aveau grijă să le amintească celor talentaţi de biografia lor cu pete albe şi cu multe semne de întrebare.
Dar să revenim la matematică – cauza vieţii omului de ştiinţă Vladimir Andrunachievici, pe care a servit-o cu dragoste şi fidelitate până la ultima sa suflare. Nu exagerăm: există mărturii ale discipolilor şi colegilor săi de serviciu (acad. Iurie Reabuhin, dr. hab. Alexei Caşu, m. c. Constantin Gaindric, dr. hab. Mihail Popa ş. a.), care l-au vizitat în ultimele zile de viaţă la spital, unde continua să lucreze când suferinţele-l mai lăsau.
Pe parcursul vieții, V. Andrunachievici a elaborat lucrări consacrate teoriei radicalilor şi teoriei structurale a inelelor şi algebrelor asociative, a evidenţiat şi a studiat cei mai importanţi radicali în inele şi algebre, care ulterior au fost utilizaţi la demonstrarea unui şir de teoreme structurale. Rezultate esenţiale au fost obţinute în teoria aditivă a idealelor, la cercetarea varietăţilor sistemelor algebrice, în teoria radicalilor pentru module şi categorii. O direcţie aparte de cercetare a constituit teoria inelelor şi modulelor topologice. Cercetările ulterioare din cadrul Institutului Chimico-Tehnologic „D.I. Mendeleev” din Moscova (1953-1961) s-au încununat cu noi lucrări ştiinţifice, publicate în ţară şi peste hotare. Cele mai importante rezultate ştiinţifice s-au fructificat în teza de doctor habilitat Radicalii inelelor asociative, pe care a susţinut-o cu succes în 1958, în 1961 conferindu-i-se titlul de profesor. Din anii `60 ai secolului trecut este recunoscut drept exponentul redutabil al şcolii sovietice în teoria radicalilor în inele şi a sistemelor algebrice asociative.
Fiind invitat de autorități în 1961, Vladimir Andrunachievici a revenit la Chişinău cu soţia şi cei doi fii ai săi, unde a rămas pentru tot restul vieţii. La doar 44 de ani, a devenit academician la specialitatea matematica. A fost unul dintre primii 11 membri titulari şi 13 membri corespondenţi ai AŞM, numiţi ca atare prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti de la 1 august 1961.
În calitate de membru titular al AŞM, V. Andrunachievici a participat la fondarea Institutului de Matematică, al cărui director, în două formule, a fost 30 de ani (1961-1991). În paralel, a exercitat şi alte funcţii administrative: academician-coordonator al Secţiei de Ştiinţe Fizice şi Matematice a AŞM, vicepreşedinte al AŞM în două rânduri – (1965-1974, 1979-1990), ceea ce ne vorbeşte despre inteligenţa, influenţa şi autoritatea sa de neclintit.
În calitate de manager, V. Andrunachievici a avut grijă ca echipamentul ştiinţific al institutului să fie performant – cum altfel ar fi putut obţine rezultate competitive la scară internaţională? Este destul de semnificativ exemplul cu procurarea БЭСМ-2 – primei maşini de calcul a institutului (era prima şi în republică, chiar şi în URSS le puteai număra pe degete). Povestesc martorii că această namilă, care ulterior a ocupat câteva încăperi, l-a costat mulţi nervi pe director. „Cum îţi permiţi dumneata să faci cheltuieli enorme, neplanificate?!” – era întrebat în instanțe. Directorul a replicat că cumpără maşina nu pentru sine, ci pentru soluţionarea problemelor ştiinţifice şi economice ale republicii.
Încetul cu încetul, în cadrul Institutului de Matematică cu Centru de Calcul al AŞM s-au făcut remarcate cinci şcoli ştiinţifice: şcoala de algebră, fondator – Vladimir Andrunachievici; şcoala de teorie a quasigrupurilor, fondator – Valentin Belousov; şcoala de ecuaţii diferenţiale, fondator – Constantin Sibirschi; şcoala de analiză funcţională, fondator – Israel Gohberg; şcoala de logică matematică, fondator – Alexandr Kuzneţov. De la aceste şcoli ştiinţifice s-au ramificat noi direcţii de cercetare, dintre care le vom specifica doar pe cele din cadrul şcolii de algebră: module şi categorii; teoria radicalilor în module; algebra topologică; teoria quasigrupurilor (V. Belousov) cu noile ei orientări de studiu. Nu am pomenit şi de alte direcţii de cercetare ca geometria, matematica aplicată, informatica, domenii în care rezultatele obţinute au constituit, de asemenea, avanposturi ale ştiinţei.
Institutul era în ascensiune: în 1979 număra 240 de colaboratori, inclusiv 65 de cercetători, dintre care 5 doctori habilitaţi şi 40 de doctori în ştiinţe fizico-matematice. În 1984 avea 9 laureaţi ai Premiului de Stat al RSSM: V. Andrunachievici, V. Belousov, A. Zamorzaev-Orleanschi, V. Macarov, C. Prisăcaru, Iu. Reabuhin, C. Sibirschi, V. Ceban. şi B. Şcerbacov. 13 matematicieni au devenit laureaţi ai Premiului pentru tineret „B. Glavan”: Al. Andrunachievici, V. Arnautov, G. Bostan, V. Vizitiu, N. Vulpe, E. Kirniţkaia, G. Magariu, M. Mariciuc, V. Soltan, M. Ursul, V. Ufnarovschi. Gh. Ciocanu şi M. Cioban.
Incontestabil,Vladimir Andrunachievici a făcut parte din pleiada liderilor care au influenţat evoluţia sferei mentale din ţara noastră. I-a fost prieten lui Anatol Corobceanu, om politic cu vederi reformatoare, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti (1963-1970). În cartea „Destin în vâltoare”, consacrată a două decenii de la trecerea în nefiinţă a acestui patriot şi apărător al intelectualităţii în perioada de conducere bodiulistă a republicii, Dumitru Cornovan, cunoscută personalitate publică a timpului, a specificat: „În mediul maeştrilor culturii şi ai artei era, cum se zice, un om al casei. Ca şi noi toţi, îi admira şi îi respecta profund pe Andrei Lupan, Ion Druţă, George Meniuc, Domnica Darienco, Alexei Stârcea, Tamara Ciobanu, Veronica Garştea, Vladimir Andrunachievici, Eugen Russev, Leonid Cemortan”. În 1996, la lansarea acestei cărţi în Filarmonica de Stat, Vladimir Andrunachievici a luat cuvântul şi a vorbit elogios despre Anatol Corobceanu, acest fruntaş al vieţii noastre spirituale, apoi s-a apropiat de soţia lui şi, în maniera-i sinceră, i-a exprimat gratitudinea şi compasiunea sa.
Acad. Vladimir Andrunachievici a decedat la 22 iulie 1997, în vârstă de 80 de ani, și înhumat în cimitirul de pe str. Armenească. La 14 aprilie 2004 colectivul Institutului de Matematică şi Informatică al A.Ş.M. a marcat aniversarea a 40-ea de la fondarea acestei instituţii academice. Prima acţiune din suita de manifestări, consacrată acestui eveniment, a constituit dezvelirea plăcii comemorative în memoria fondatorului institutului şi primului director acad. Vladimir Andrunachievici. În luarea sa de cuvânt, m.c. Constantin Gaindric, al doilea director al Institutului de Matematică şi Informatică, a specificat că de la această distanţă se reliefează şi mai clar figura unei personalităţi proeminente, care ne serveşte drept exemplu de sacrificiu şi dăruire întru prosperarea ştiinţei şi a societăţii.
Peste patru ani, în 2008, în scopul stimulării cercetărilor din domeniu, Centrul de cercetare şi educaţie în matematică şi informatică al Universităţii de Stat din Moldova a organizat Concursul premiilor comemorative „V. Andrunachievici” pentru cele mai bune rezultate ştiinţifice obţinute în anii 2006-2007, dedicate aniversării a 90-ea de la naşterea ilustrului matematician. E vorba de iniţiativa unui discipol recunoscător al omagiatului – prof. univ., dr. hab. Gheorghe Ciocanu, actualmente rector al acestei instituţii de învăţământ superior. Această inițiativă continuă și în prezent.
Pe fondalul timpului care curge inexorabil viaţa unui om se arată infimă, iar orice elogiu, neacoperit de lucruri temeinice lăsate în urmă, pare subiectiv. Dacă am contura vizual în ce s-a materializat activitatea ştiinţifico-organizatorică şi didactică a academicianului Vladimir Andrunachievici, numit și Magistru, vom specifica: Academia de Ştiinţe, al cărei membru fondator a fost; Institutul de Matematică şi Informatică cu patrimoniul şi cercetătorii lui de valoare; sutele de cadre de matematicieni de înaltă calificare, care astăzi lucrează în toate instituţiile de învăţământ superior, în liceele şi şcolile din ţară şi de peste hotare.
Şcoala ştiinţifică, fondată de acad. Vladimir Andrunachievici, amintim, are în vizor teoria inelelor şi algebrelor, creând în această bază un domeniu actual – teoria radicalilor. Lema Andrunachievici, Radicalul Andrunachievici sunt termenii din domeniul algebrei, intraţi în patrimoniul ştiinţific internaţional. Aşadar, această şcoală rarisimă, rămâne să dăinuie în vastul univers al cercetării mondiale, ca o prezenţă catalizatoare a spiritului uman în procesul permanent de desăvârşire şi afirmare.
Tatiana ROTARU