Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

ACADEMICIANUL VALERIU CANŢER - FORMULA MAGICĂ A DEVENIRII


5 februarie 2017

Pornind din inima tuturor vârstelor, din sensibilitatea spirituală a creației umane, având speranța unei reușite, ați pornit pe drumul vieții, mergând cu mult curaj pe vulcanul anilor de zbucium și împliniri.

Pe parcursul acestor ani ați resimțit îndoială și siguranță, revoltă și resemnare, negare și afirmare, însă ați reușit să stabiliți o identitate a Dvs. cu Dvs. înșivă, devenind un gânditor al cărții vieții și al cunoașterii filosofice.

Cu simțul datoriei bine dezvoltat, ați știut întotdeauna să Vă folosiți înțelepciunea, stabilind o anumită ordine în abisul cunoașterii științifice, relevante în acest sens fiind realizările Dvs. în știință, care își trag originea din substanța fizicii, cea care v-a devenit prietenă fidelă, fiind un dar pe care Vi l-ați făcut personal. Anume ea „ghicește” întotdeauna când aveți nevoie de ea ca să vă reprezinte prin cele 10 titluri onorifice pe care le dețineți, 15 premii și mențiuni, prin activitatea de cercetare și didactică, de expertiză și consultanță, 200 de cărți și articole științifice, 12 brevete de invenție și numeroase alte realizări, însumând circa 800 de titluri semnificative.

Conștientizând că nu întotdeauna trebuie să întoarcem pagina, ci uneori trebuie să și o rupem, ați avut ocazia să rupeți multe pagini, deoarece în ele se răsfrângea răutatea omenească, pe care nu o acceptați sub nici o formă.

În funcţia de conducător, sunteți ca un corp ceresc: mult respectat și apreciat, dar fără odihnă. Știți cum trebuie să întrebați cu înțelepciune, să ascultați cu luare aminte, să răspundeți liniștit și să tăceți atunci când cuvintele sunt de prisos. Mâine, ca și azi, Vi se va rezerva locul privilegiat de gânditor-conducător, dar și responsabilitățile mereu crescânde ale acestuia. Mâine, ca și azi, viața Dvs. va fi frumoasă, neliniștitoare, dar și sublimă. Prestigiul Dvs. nu se va micșora, ci, ca un fulger, va străpunge cerul și firea Dvs. de biruitor va învinge.

Sunteți întotdeauna răspunzător de înfrângeri, dar cu atât mai mult și de victorii, nu ați fost nici odată rob sau prizonier, ci întotdeauna liber, cu spiritul activ, cu raza luminoasă a științei în suflet. O oră pentru Dvs. nu este pur și simplu o oră, ci, după cum spune filosoful, o rază umplută de parfumuri, de sunete, de proiecte, de atmosfere.

Prosperitatea familiei Dvs. se reazemă pe sufletul Dvs. mereu însetat de cultura relațiilor, într-o tihnă melodioasă, însă constituind o „bătălie” fără de sfârșit pentru potolirea setei de dăruire și de poezie. Admirația pentru cei de alături transformă totul în fericire, ca o binecuvântare.

Ca pictor al propriei vieți, ne propuneți contemplării o pânză viu colorată, cu osteneală și cu multă dragoste, bucurând din plin vederea și conștiința.

VĂ DORIM MULȚI ANI ÎNAINTE, ÎNDRĂZNEALĂ ÎN A ACȚIONA,
MULTĂ SĂNĂTATE, BIRUINȚE ȘI UN MARE ADEVĂR ÎN FAȚĂ, CEL AL VALORII.

Colectivul CNAA