Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Dezvoltarea principiilor Salzburg: noi recomandari europene în educatia doctorala


10 mai 2016

Consiliul pentru Educaţie Doctorală a Asociaţiei Europene a Universităţilor (EUA-CDE) a publicat, la sfârşitul lunii aprilie 2016, un nou set de recomandări denumit “Taking Salzburg Forward – Implementation and New Challenges”.

Aceste recomandări se bazează pe o consultare largă, în care au fost implicate peste 200 de universități din 39 de țări. Documentul prevede linii directoare pentru implementarea strategică a reformelor în educația doctorală, bazându-se pe Principiile și Recomandările Salzburg, dar, de asemenea, luând în consideraţie noile provocări cu care se confruntă universitățile din Europa.

În ultimele decenii, universitățile europene au reformat şi şi-au asumat responsabilitatea instituțională pentru calitatea educației doctorale. Conceptul educației doctorale structurate și școlile doctorale au fost introduse pe scară largă. A venit timpul de a reflecta asupra a ceea ce s-a realizat până în prezent și a evalua dacă universitățile sunt adecvate scopului în termeni de dimensiuni şi atribuții, precum și dacă activitățile lor sunt "largi, sistematice și favorabile incluziunii", în opoziţie cu acţiunile limitate, ad-hoc și exclusive. Dacă nu, universităţile ar putea să nu fie în măsură să facă față noilor provocări și să realizeze întregul potențial al Principiilor și Recomandărilor Salzburg.

Documentul argumentează că reforma educației doctorale ar trebui să continue și include recomandări pentru a face structurile mai coerente. El mai analizează provocările ce ţin de etică, digitalizare și globalizare, care au câștigat în importanță și ar avea nevoie de o atenție deosebită în cadrul noilor reforme.

Pentru a citi integral publicaţia “Taking Salzburg Forward – Implementation and New Challenges”, apăsaţi aici.

Direcţia politici şi monitorizare doctorat, în baza sursei http://www.eua.be/