Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Ion Holban: între fizică, poezia ştiinţei şi proza vieţii


21 iunie 2016

Un studiu biobibliografic sub această denumire a fost lansat la 20 iunie 2016 la Biblioteca municipală “B.P.Hajdeu”. Lucrarea a fost realizată cu prilejul împlinirii a 70 ani de la nașterea colegului nostru Ion Holban și este rezutatul unei colaborări între Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Lucrarea descrie 615 înregistrări bibliografice grupate în 4 compartimente: 1) Lucrări științifice; 2) Lucrări de popularuzare a științei; 3) Publicații de atitudine civică.

Publicistică; 4) Referințe la viață și activitate. Partea bibliografică este precedată de un extins Curriculum Vitae științific, analitic și sentimental, scris de dl Holban în stilu său inconfundabil. La finele acestui studiu bibliografic se regăsește un compartiment inedit de Spicuiri din aprecierile, scrisorile și avizele unor persoane despre viața și activitatea pluridimensională a omului Ion Holban, acumulate cu multă grijă în arhiva sa personală. Imaginile din capitolul File de album reiterează clipe de neuitat din viața și activitatea personalității prezentate.

La lansarea de carte au venit să-i fie alături scriitoarea Claudia Partole, academicianul Sveatoslav Moscalenco, compozitorul Victor Nevoie, artistul Ioan Paulencu, istoricul literar și publicistul Vasile Malanețchi, pictorul Andrei Mudrea, muzeograful Nadia Pruteanu, poetul Vitalie Rață, fizicianul Ștefan Tiron, bibliotecarele Lidia Kulikovski și Mariana Harjevschi, colegii de la Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și Consiliul Național pentru Acreditare şi Atestare, alți prieteni. Evocările, poeziile, melodiile și discuțiile au întregit portretul conturat în carte al domnului Ion Holban – persoană cu o activitate științifică, culturală și social-politică variată și complexă, om de știință cu verticalitate universal-umană, participant activ la mișcarea de renaștere națională din Republica Moldova.

Felicitări pentru această realizare și multe succese în continuare, drag coleg!

Lansarea de carte poate fi urmărită integral la
IDSI TV.

.