Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Pe ce principii restructurăm managementul ştiinţei?


26 august 2016

În Republica Moldova se discută de foarte mult timp despre reformarea guvernării sistemului naţional de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare în vederea adoptării unui model mai deschis, incluziv şi transparent. Ultimele propuneri, conţinute în Proiectul de modificare a Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, au fost elaborate de către Ministerul Economiei, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Consiliul Naţional pentru Acreditare și Atestare a analizat noile propuneri, axându-se preponderent pe aspectele ce ţin de competenţele CNAA – atestarea cadrelor știinţifice / știinţifico-didactice și evaluarea / acreditarea organizaţiilor de cercetare-dezvoltare. În opinia noastră, implementarea acestora ar duce în continuare la dispersarea sistemului de evaluare, atestare şi asigurare a calităţii în ştiinţă şi învăţământul superior, cu consecinţe nedorite. În acest context, propunem un şir de măsuri pentru a asigura caracterul unitar al evaluării şi autonomia instituţiei evaluatoare, precum şi integrarea evaluării în contextul general al managementului educaţiei şi cercetării.

Analiza şi propunerile noastre se regăsec în lucrarea „Pe ce principii restructurăm managementul ştiinţei?” (autori – V.Canţer, V.Minciună şi G.Cuciureanu), publicată în revista „Intellectus”, nr.2, 2016.

Lucrarea poate fi citită AICI.