Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Carta Europeană pentru Accesul la Infrastructurile de Cercetare


22 martie 2016

La 10 martie 2016, cu ocazia Forumului strategic european privind infrastructurile de cercetare din Amsterdam, Comisia Europeană a prezentat versiunea actualizată a Cartei pentru Accesul la Infrastructurile de cercetare.

Carta definește principiile și regulile de bază, care pot fi utilizate, în mod voluntar, la definirea normelor și a condițiilor de acces la infrastructurile de cercetare. Ea a fost publicată inițial în iulie 2015 și acum a fost actualizată în lumina unor noi domenii prioritare, anunțate de comisarul Carlos Moedas în iunie 2015, şi anume Inovarea deschisă, Ştiinţa deschisă şi deschiderea la Politicile Mondiale. Documentul curent apreciază rolul științei digitale și a accesului liber la publicațiile şi datele de cercetare, și subliniază faptul că infrastructurile de cercetare sunt o "prioritate-cheie în realizarea Spațiului European de Cercetare și în promovarea științei deschise și a inovării deschise."

Carta a fost elaborată de către un grup de lucru coordonat de Comisia Europeană, precum și cu colaborarea factorilor interesați ERA (EUA, CESAER, EARTO, Leru, NordForsk, Science Europe), ESFRI și e-IRG.

Documentul integral poate fi citit AICI