Aprecierea universităţilor prin optica ratingurilor internaţionale şi naţionale
Unul din cele mai cunoscute şi influente ratinguri din lume,Ratingul Mondial al Universităţilor QS (QS World University Ranking), ediţia 2016/2017 include 916 universităţi (http://www.topuniversities.com//). Dintre acestea, cele mai multe sunt localizate în Europa (38%), Asia (26%) şi America de Nord (19%).Urmează America Latină (10%), Oceania (5%) şi Africa (2%).
Ediţia curentă a ratingului QS a crescut cu 17 universităţi comparativ cu ediţia precedentă, 2015/2016, completarea fiind determinată, în temei, de universităţi din Asia şi Europa.
Partea de sus a clasamentului rămâne a fi dominată de universităţile din SUA (poziţia 1 – Institutul de Tehnologie din Massachusetts, 2 -Universitatea Stanford, 3 – Universitatea Harvard, 5 – Institutul de Tehnologie din California, 10 – Universitatea din Chicago) şi Marea Britanie (poziţia 4 – Universitatea din Cambridge, 6 – Universitatea din Oxford, 7 – Colegiul Universitar din Londra, 9 – Colegiul Imperial din Londra). Unica instituţie non-anglofonă din top 10 este Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Zurich.
|
În ceea ce priveşte ratingul QS pentru Europa de Est şi Asia Centrală, în primele 100 de universităţi sunt clasate Universitatea din Bucureşti – poziţia 32, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – 36, Universitatea “Al.I.Cuza” din Iaşi – 49, Universitatea de Vest din Timişoara – 59 şi Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi – 61. În acest rating se regăsesc şi alte 6 universităţi din România: Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea din Oradea, Universitatea din Craiova, Universitatea din Sibiu, Universitatea “Ovidius” din Constanţa şi Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi.
| Ediţia 2016–2017 a altui rating – Times Higher Education World University Ranking , publicat din 2004 (https://www.timeshighereducation.com/), înglobează 978 de universităţi de prestigiu din lume, clasificate prin prisma misiunilor lor cheie: educaţie, cercetare, transferul de cunoştinţe şi deschiderea internaţională. În top 5 universităţi sunt Universitatea din Oxford, Institutul de Tehnologie din California, Universitatea Stanford, Universitatea din Cambridge şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts. România este reprezentată de aceleaşi 4 universităţi, ca şi în ratingul QS, iar ţările din spaţiul ex-sovietic – de Rusia cu 24 universităţi, Ucraina – de 4, Estonia, Letonia, Lituania – de câte 2, Belarus şi Georgia – de câte o universitate. |
Ratingul SCImago al Instituţiilor (SCImago Institutions Rankings, SIR) constituie o clasificare a instituţiilor de cercetare din lume, conform unui set de indicatori, bazaţi pe performanţa în cercetare, produsele inovaţionale şi impactul asupra societăţii, măsurat prin vizibilitatea web. Ratingul general include în momentul de faţă 5147 instituţii, dintre care 2894 instituţii de învăţământ superior. Top 10 universităţi include Universitatea Harvard pe prima poziţia, urmată de alte 5 universităţi din SUA (Universitatea Stanford, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Universitatea din Michigan, Ann Arbor, Universitatea Johns Hopking şi Universitatea din California, Los Angeles), Marea Britanie (Universitatea din Oxford, Universitatea din Cambridge), Canada (Universitatea din Toronto) şi Japonia (Universitatea din Tokyo). |
Universităţile din România sunt prezente în ediţia 2016 în număr de 19, mai bine fiind clasate Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Federaţia Rusă este o ţară bine reprezentată în rating, cu 41 de universităţi, cel mai bine clasate fiind Universitatea de Stat “M. Lomonosov” din Moscova, Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg şi Universitatea Politehnică de Stat din acelaşi oraş de pe Neva. S-au evidenţiat şi Universitatea Naţională “Taras Şevcenko” din Kiev, Universitatea de Stat din Cernăuţi, Universitatea Naţională “Ivan Franko” din Lvov în lista celor 11 universităţi ucrainene.
Cu regret, universităţile din Republica Moldova rămân încă a fi absente în aceste 4 ratinguri importante din lume.
|
La moment ne consolăm doar cu faptul că 27 universităţi din Republica Moldova sunt prezente în anul 2016 în Ratingul Web al universităţilor, care are ca scop principal susţinerea iniţiativelor de acces liber – accesului electronic la publicaţiile ştiinţifice şi alte materiale academice, pe cele mai bune poziţii fiind clasate Universitatea de Stat din Moldova (locul 2942 în ratingul mondial), Universitatea Tehnică a Moldovei (4189), Academia de Studii Economice a Moldovei (5250), Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “N. Testemiţanu” (8794) şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (9900) ((http://www.webometrics.info/en). De notat că Ranking Web acoperă peste 24 mii de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume.
|
Ratingul 4 International Colleges & Universities sau 4icu.org University Web Ranking (http://www.4icu.org/) este publicat din anul 2005 şi înglobează în prezent 11606 colegii şi universităţi din întreaga lume, clasificate conform popularităţii web. În anul 2016, acest rating cuprinde şi 16 instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, primele 3 fiind Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice a Moldovei şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "N. Testemiţanu
|
Evident, fiecare ţară încearcă să creeze şi ratinguri naţionale, Republica Moldova nefiind o excepţie.
Aşadar, ratingul universităţilor din ţara noastră, alcătuit de Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al Republicii Moldova în baza rezultatelor acreditării lor drept organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării, ciclul II de acreditare (2010–2014), cuprinde 19 universităţi. Pe primele poziţii sunt plasate Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “N. Testemiţanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice a Moldovei şi Universitatea Agrară de Stat din Moldova – toate universităţi publice.
Şi Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova şi-a propus crearea unor ratinguri, de exemplu Topul inventatorilor naţionali de brevete, Topul titularilor din Republica Moldova, Topul titularilor străini. De remarcat că Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “N. Testemiţanu” şi Universitatea Tehnică a Moldovei deţin primele 3 poziţii în Topul titularilor din Republica Moldova, cu 582, 355 şi 345 brevete, corespunzător (la data de 01.11.2016).
În prag de 10 noiembrie – Ziua Internaţională a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare – dorim universităţilor din Republica Moldova accederea în rândul universităţilor căutate şi apreciate în lume, care este de neconceput fără fortificarea segmentului de cercetare şi promovarea rezultatelor ştiinţifice pe arena internaţională. Vorba lui J.W.Goethe: “Lumea nu este a celor care pot, este a celor care vor.”
Lucia Bileţchi,
dr., conf.cerc.,
consultant superior, Direcţia Evaluare şi Acreditare a CNAA