Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Şedinţa Comisiei de Atestare: În miez de toamnă - agitaţie pe traseul doctoratului


13 octombrie 2016

La ultima şedinţă a Comisiei de atestare din 6 octombrie curent, a cincea de la începutul anului, au fost examinate 114 dosare de atestare a cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice. E mult, puţin? Este o cifră semnificativă pentru noi, căci am avut şedinţe ale comisiei respective şi cu 60-70 dosare de atestare. În cazul de față, vom descifra ce se ascunde după această cifră generală de 114 dosare, prezentate la CNAA de 114 cadre științifice și științifico-didactice, doctoranzi, postdoctoranzi pentru a-și examina și certifica într-un fel performanța atinsă în domeniile lor de activitate. Astfel, la 2 persoane le-a fost conferit gradul de doctor habilitat, la 3 – titlul de profesor cercetător și profesor universitar.

Dar cei mai nerăbdători în această situație sunt cei mai tineri, cărora li s-a confirmat gradul de doctor în științe pentru rezultatele cercetării în diverse domenii. La auzul acestei vești, unii ne-au telegrafiat, metaforic vorbind, câte un scurt mesaj: Oleg Solomon, doctor în științe administrative: Vă mulțumesc din suflet pentru această veste minunată și mult așteptată. Să aveți în continuare forța de a aduce astfel de mesaje îmbucurătoare și altor doctoranzi. Bencheci Marcel, doctor în științe politice: Mulțumesc mult! Vă rămân profund recunoscător.Violeta Tincu, doctor în științe administrative: Vă mulțumesc frumos pentru tot ajutorul și susținerea! Valeriu Mija, doctor în științe politice: Vă mulțumesc pentru o noutate atât de bună. Dar nu ne oprim aici, mergem înainte!

Și va merge, cu siguranță! Expert în politică de securitate în cadrul organizației nonguvernamentale, Centrul „ Pro-Marshall” și expert OSCE, începând cu anul 2004, Valeriu Mija, deja cu grad științific de doctor în științe politice, va pleca în această lună în Uzbekistan, unde va participa în misiunea de monitorizare a alegerilor prezidențiale în Uzbekistan.

Amintim că fostul și unicul președinte al acestei țări Islam Karimov, care a condus ex-republica sovietică timp de peste un sfert de secol, a murit pe 2 septembrie curent, la 78 de ani, în urma unei hemoragii cerebrale. La începutul acestui an, Valeriu Mija deja a participat în misiunea de monitorizare a alegerilor parlamentare în Kazahstan în calitate de consilier pentru aspecte de securitate. Cu însărcinări similare, reprezentând OSCE-ul, s-a aflat și în alte state ca Ucraina, Azerbaidjan, Kârgâstan, precum și în Uzbekistan de două ori, unde va pleca în curând pentru a treia oară. În spate, Valeriu Mija are studii serioase: Școala Politico-Militară Superioară din Ekaterinburg, Federația Rusă (1989-1992), absolvent eminent; Școala Navală Postuniversitară a Departamentului Apărării SUA, masterat în securitatea internațională (2001-2003); Școala Guvernamentală „John Kennedy”, Universitatea Harvard, SUA (2008); Facultatea Relații Internaționale, USM, (2011-2015). Acumularea cunoștințelor de către acest tânăr pentru a deveni cineva, în cazul nostru expert internațional, a continuat prin diverse stagii și antrenamente: Institutul de Limbi Străine al Departamentului Apărării SUA, or. San Antonio,curs de limbă engleză avansată (1998); Școala de Infanterie a Departamentului Apărării, SUA, Fort Benning, or. Columbus, curs avansat de stat major, absolvent eminent (1998-1999); Universitatea Bradford din Regatul Unit, curs tratative internaționale avansate. Mă mir, cum de nu a ajuns până acum ministru în Republica Moldova sau într-o altă importantă funcție de stat?! Cine, dacă nu oamenii inteligenți ar trebui să miște lucrurile spre bine?!

Am adus un singur exemplu mai pe larg despre un nou doctor în științe, unul din cei 54, cărora le-a fost conferit la ultima ședință a Comisiei de atestare a CNAA acest grad de noblețe academică, vorba academicianului Valeriu Canțer, președintele CNAA. Hotărârea nr. AT-5/2.2 din 06 octombrie 2016, plasată pe site-ul CNAA. Mai detaliat ne vom referi și la alți specialiști, deja în cadrul înmânării festive a diplomelor de doctor în științe, după confecționarea lor.

Revenind la descifrarea cifrei de 114 dosare, vom menționa, de asemenea, că au fost confirmate titlurile științifico-didactice de conferențiar universitar și conferențiar cercetător la 24 persoane, respectiv câte 8 și 16 titluri. Hotărârea nr. AT-5/3.3 din 06 octombrie 2016 și Hotărârea nr. AT-5/3.4 din 06 octombrie 2016.

Totodată, Comisia de atestare a aprobat formarea a 30 de consilii științifice specializate ad-hoc pentru susținerea a noi teze de doctor și de doctor habilitat în diverse domenii. Hotărârea nr. AT-5/2.2 din 06 octombrie 2016. Prin această decizie, a fost dat undă verde consiliilor științifice nominalizate de a demara procesul de susținere a tezelor de doctorat ce au trecut filtrul seminarelor specializate ale instituțiilor de cercetare și de educație. Astfel, vor începe să activeze 6 consilii specializate ad-hoc de susținere a tezelor de doctorat în domeniul științelor economice, câte 4 – la drept și în științele pedagogice, 3 – în științele economice, câte 2 – în științele biologice, științele agricole, științele geonomice, istorie și în filologie, câte 1 – în științele medicale, științe ale comunicării, studiul artelor și culturologie.

Ca să nu se creeze impresia că pregătirea cadrelor științifice în republică decurge ca un conveier, bine pus în funcțiune, vom nominaliza și o altă cifră: 11 teze de doctorat, examinate pentru această ședință în comisiile de experți pe domenii, au rămas în procesare din varii motive – fie că e vorba de perfectarea dosarului și tezei de doctorat, fie că și conținutul lucrării nu corespunde tuturor rigorilor CNAA. Prin urmare, în paralel cu experții pe domenii, continuăm să lucrăm cu doctoranzii, să-i consultăm, să-i ajutăm, ca la sfârșitul traseului parcurs să ni se spună un sincer: Mulțumesc! Au fost și discuții aprinse referitor la un dosar, experții pe domeniu fiind pe poziții contradictorii. În asemenea situații, ascultând părțile, Comisia de atestare își spune verdictul.

Până la sfârșitul anului, Comisia de atestare a CNAA se va mai întruni încă în două ședințe cu agende asemănătoare celei, la care ne-am referit azi. Pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare rămâne un imperativ al zilei, fără de care nu se poate dezvolta și avansa o societate. Am mai spus-o și cu alte ocazii: R. Moldova la acest indicator – pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare la 100 mii de locuitori – ocupă locul 5 de la sfârșit. Prin urmare, mai avem de muncit cu toții în instituțiile de cercetare și de educație, dar și mai mult la nivel de stat, pentru a susține cercetarea și oamenii de știință, care doresc și se pot implica în soluționarea problemelor acumulate de un sfert de secol, mai mult, să contribuie eficient la dezvoltarea acestei țări, care, spre regret, bate pasul pe loc.

Tatiana ROTARU