Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

La o aniversare: Gheorghe Cuciureanu - omul de alături


9 februarie 2016

Cineva zicea că e uşor să iubeşti omenirea de pe glob, dar e mult mai greu să-ţi iubeşti vecinul. Am meditat asupra acestor cuvinte, dar nu am putut da deplină dreptate celui care le-a pronunţat. Mai ales, că în „Povara bunătăţii noastre” Druţă scria că nu globul rotund îi este drag ţăranului moldovean, ci un ogor cu o ciocârlie în creştet. Citatul l-am folosit pe timpuri (când Druţă nu era agreat în R. Moldova) în cartea „Pe serpentinele fizicii” şi am avut mari problemele, în acest sens, cu şeful de la editură, dar n-am cedat, citatul reputatului scriitor a fost păstrat în cartea de fizică.

Totdeauna am considerat că oamenii de alături sunt mai de preţ pentru mine (dacă aceştia îşi câştigă pâinea prin muncă, prin agerimea minţii, sunt creativi, oameni de cultură, au un comportament civilizat, etic, sunt oameni cu dreptate, dar și toleranți), decât oamenii de undeva despre care ştiu prea puţin, cu care nu am purtat discuţii sincere. Gheorghe Cuciureanu este omul de alături cu care lucrez. Are toate calităţile amintite mai sus. Mă gândesc la mine pe când împliniserăm 45 de ani, eram voinic, mă trânteam cu Uniunea Sovietică, ca să-mi restituie Limba şi Alfabetul. Astăzi mă bucur când văd oameni tineri, ca domnul Cuciureanu, care nu sunt nevoiţi să se lupte pentru dreptul de a scrie în limba română, dar îşi consacră timpul cercetărilor, creaţiei ştiinţifice.

Coborâtor din Bucovina istorică, stăpâneşte foarte bine limba română, are cunoştinţe profunde în domeniul pe care-l profesează (anul trecut a susţinut teza de doctor habilitat în economie), cunoaşte bine calculatorul, legile statului şi actele normative ce vizează domeniul cercetare-dezvoltare-inovaţie, este ager la minte, are un spirit critic, dar totdeauna e constructiv în discuţiile în contradictoriu, dă dovadă de înţelepciune. Este un promotor fervent al societăţii bazate pe cunoaştere, al noii societăţi informaţionale. Sunt încrezut că o masă critică de asemenea oameni, ca Gheorghe Cuciureanu, ar schimba radical soarta Republicii Moldova, ar plasa-o pe totdeauna pe făgaşul civilizaţiei europene, ar integra-o stabil şi definitiv în arealul ştiinţific şi de cultură românesc.

Uitaserăm să spun că domnul Cuciureanu este un bun familist, un bun tată, educă două fiice. Cum să nu te bucuri, când lucrezi alături cu un asemenea coleg. Ajuns la această vârstă, nu-mi rămâne decât să-i urez multă, multă sănătate, putere fizică şi de creaţie, dragoste din partea celor apropiaţi, voie bună, dar şi noroc.

Cu tot dragul inimii, Ion HOLBAN, coleg.

P.S.: Sunt încrezut că toţi colaboratorii Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare vor subscrie la cele spuse, mai mult, vor mai putea spune cuvinte de la inimă, cuvinte alese, pe care colegul nostru, Gheorghe Cuciureanu, le merită cu prisosinţă