Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Ziua funcţionarului public


23 iunie 2016

Ziua funcţionarului public Instituțiile publice și calitatea vieții noastre

Deja al cincilea an, funcţionarii publici din Republica Moldova își marchează sărbătoarea lor profesională. Instituţionalizarea Zilei profesionale a funcţionarului public de către Guvernul RM, pe 23 iunie 2012, în opinia autorilor acestei Hotărâri, va contribui la ridicarea prestigiului serviciului public, în general, şi al funcţionarului public, în particular, va promova imaginea unui funcţionar competent, amabil, responsabil şi onest, care urmează să ofere servicii publice de calitate cetăţenilor ţării. De fapt, instituirea acestei sărbători a fost un răspuns la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, care încă la 20 decembrie 2002 a desemnat ziua de 23 iunie ca Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public. Prin această acțiune, ONU a încurajat statele membre să organizeze evenimente speciale pentru sărbătorirea acestei zile, pentru a scoate în evidenţă contribuţia serviciului public la procesul de dezvoltare a civilizaţiei umane.

Actualmente, în mica noastră țară activează peste 40 mii de angajaţi în administraţia publică, dintre ei aproape 30 de mii au statut de funcţionar public. Anume, de profesionalismul și atitudinea lor față de obligațiunile de serviciu, față de cetățeni, depinde în mare măsură calitatea serviciilor publice, imaginea unei guvernări în societate, dar și a țării în lume.

Cu prilejul Zilei profesionale a funcţionarului public, aduc sincere felicitări, urări de bine și de succes funcţionarilor publici din sistemul nostru de cercetare și educație, în particular, de atestare a cadrelor științifice și științifico-didactice. Rămânem conştienţi de faptul că serviciile publice sunt cunoscute în majoritatea statelor lumii ca cele de interes general, fiind vitale pentru toți, având o influenţă decisivă asupra calităţii vieţii oamenilor. Mizăm şi în continuare pe competenţa şi inteligenţa funcţionarilor publici, să activeze într-un cadru reglementat şi transparent, pentru a spori eficienţa instituțiilor publice și a îmbunătăți imaginea țării în lume.

Academician Valeriu Canţer,

preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare