Ziua internaţională a ştiinţei: Cunoaşterea este limba universală care ne va uni din nou
![]() |
|
Aceste exemple demonstrează că cercetarea este un proces continuu, căştiinţa este un rod al muncii colective, iar însuşi cercetătorul reprezintă un product al celor care au gândit până la el. Ştiinţa are început, dar nu are sfârşit, căci pe o lucrare ştiinţifică concresc alte lucrări ... Fiecare operă ştiinţifică de talia Premiului Nobel are un arbore impunător de lucrări conexe. În acest sens, Isaac Newton i-a scris în 1676 lui Robert Hooke, savant englez cu renume care a excelat în astronomieşi fizică: dacă am văzut mai departe, este pentru ca am stat pe umerii giganţilor. Într-adevăr, istoriaştiinţei reprezintă cronica descoperirilor geniale, întemeiate pe ideile predecesorilor. Mai mulţi cercetători contemporani au comentat cuvintele lui Newton, accentuind datoria pe care o are fiecare generaţie faţă de înaintaşii ei.
Ştiinţa nu are hotare naţionale, confesionale etc., de aceea ea mai are şi calitatea de a solidariza şi consolida oamenii: „După cum adună ea toate legile împreună, aşa adună ea şi toate inimile împreună” (Poincare); „Cunoaşterea este limba universală care ne va uni din nou” (Eminescu). Să nu uităm de aceste adevăruri noi, cei din laboratoare, institute de cercetări, universităţi, peste 7 mii de cercetători şi cadre universitare şi peste 1500 doctoranzi. Dar, concomitent, să nu-i trecem cu vederea şi cei din alte sfere de activitate umană. Suntem o forţă care mai are ceva de spus şi de făcut pentru societatea noastră, zdrunciunată în prezent de grave probleme politice, economice şi sociale. Ea nu poate fi neglijată, ba mai mult, ea trebuie antrenată în mod pregnant în procesele de soluţionare a problemelor ţării. Subiectul „La sfat cu ştiinţa” trebuie să fie cap de afiş în mass-media, conştientizând că cercetarea nu poate fi importată, ea trebuie cultivată în mediul autohton.
Dragi colegi, cu ocazia Zilei mondiale a Ştiinţei pentru pace şi dezvoltare Vă urez multă sănătate, curiozitate şi prosperitate. Să demonstrăm poporului nostru că suntem înţelepţi şi consolidaţi, punând în circuit noi valori intelectuale autohtone, de care va beneficia ţara noastră, lăsându-le drept moştenire noilor generaţii ce vin.
Academician Valeriu CANŢER,
preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al RM
7 noiembrie 2011