Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Stiinta se vrea o fortareata


26 mai 2011

Care să nu poată fi luată de oricine cu mâinile goale

Nu numai „Făclia”, ci şi comunitatea ştiinţifică e alarmată de invazia savanţilor „de paie”. Am dorit să văd ce atmosferă domină la Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare, condus de academicianul Valeriu Canţer, savant notoriu în domeniul fizicii stării condensate şi electronicii (preşedinte al Societăţii Fizicienilor din Moldova). Comisia de atestare a CNAA, împuternicită să se ocupe şi de aceste probleme buclucaşe, e alcătuită din 19 membri. Şedinţa CNAA a avut loc la 12 mai a.c. Au participat 12 membri.

Cel pe care l-am văzut alarmat de epidemia de plagieri şi compilări la care se dedă de mulţi, de foarte mulţi ani, puzderia de savanţi „de paie”, despre care noi am scris în ultimul timp, a fost, înainte de toate, chiar Valeriu Canţer, apoi şi alţi membri, cel mai categoric fiind în acest sens acad. Boris Găină, care, în câteva rânduri, a întrebat: „Cât se mai poate?”. Adică, vom mai tolera oare mult timp această ruşine în ştiinţa autohtonă?

Mi s-a părut evocator faptul că această atitudine o împărtăşesc şi alţi savanţi de calibru, membri ai Comisiei de Atestare a CNAA. Maculatura ştiinţifică (mai ales în domeniile socioumaniste), spuneau ei, a atins acea cotă critică, dincolo de care se cer urgent aplicate nişte măsuri drastice. Din aceste considerente, deja anul trecut au fost respinse câteva teze de doctorat, inclusiv şi din străinătate. Din câte mi s-a părut, CNAA e gata să aplice aceste măsuri şi în continuare astfel de măsuri. La următoarea şedinţă, membrii Consiliului vor examina câteva cazuri concrete de furt ştiinţific comise de nişte pretendenţi la titlul de doctori în ştiinţe de la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. Vă informăm că, în acest scop, Comisia de Atestare a CNAA a creat ad-hoc şi o Comisie de experţi în pedagogie, în următoarea componenţă: Vasile Cojocaru (preşedinte), Maria Hadârcă, Vlad Pâslaru, Carolina Platon, Igor Racu, majoritatea de la UPS „Ion Creangă”, secretarul ştiinţific al CNAA Gheorghe Gladchi.

Acum CNAA, evitând eroarea de a aluneca în măsuri pripite, aşteaptă aprobarea definitivă a Codului Educaţiei – document extrem de important şi pentru cercetare, acreditarea instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice, nu numai pentru Educaţie, având destule conexiuni şi cu altă lege – Codul cu privire la Ştiinţă şi Inovare. Şi, apropo, la efectuarea ultimei lui redacţii au participat şi membrii Academiei de Ştiinţe.

Chiar la această şedinţă, în urma unui şir de amendamente la regulamentele vechi de susţinere a doctoratului, care înăspresc cerinţele, probabil, vor fi puse bariere serioase pentru cei care mai cred că spre culmile ştiinţei poţi merge cu mâinile goale.

Fără muncă, vocaţie şi pasiune. Vom reveni. (T.R.)

Publicaţie din săptămânalul „ Faclia” de la 21 mai 2011.