Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Acum 30 de ani cosmosul vorbea româneşte


12 mai 2011

Astăzi, 13 mai 2011, cu începere de la ora 10.00, Academia Română va găzdui Sesiunea omagială prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în cosmos şi a 30 de ani de la primul zbor în cosmos al cosmonautului român Dumitru-Dorin Prunariu. Cu prilejul acestui remarcabil eveniment de semnificaţie mondială acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Știinţe a Moldovei, acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al RM, acad. Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, i-au adresat un mesaj de felicitare primului şi singurului român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic.

„Stimate dle Dumitru-Dorin Prunariu! În numele comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova vă aducem cele mai sincere şi prieteneşti felicitări cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la zborul primului român în spaţiul cosmic, se menţionează în mesajul de felicitare. În acele zile de mai 1981, românii din toată lumea au trăit profunde sentimente de bucurie şi mândrie – cosmosul vorbea româneşte. Cercetările efectuate la bordul complexului orbital „Saliut-6 – Soiuz T-4 – Soiuz-40” au îmbogăţit ştiinţa mondială în diverse domenii şi au contribuit la desfăşurarea în continuare a mai multor programe cosmice. Vă dorim multă sănătate şi mari succese în activitatea profesională. Sperăm la o colaborare mai strânsă în aplicarea performanţelor şi tehnologiilor cosmonauticii pentru dezvoltarea ştiinţei şi în viaţa cotidiană”, se subliniază în încheierea mesajului de felicitare.

Amintim că Dumitru-Dorin Prunariu a realizat primul său zbor în cosmos la 14 mai 1981, în cadrul programului spaţial „Intercosmos”, şi a petrecut acolo 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute, înconjurând Pământul de 125 de ori.

Până la acest eveniment istoric pentru dânsul şi ţara sa, timp de trei ani (1978-1981) a urmat o pregătire de specialitate la Centrul de pregătire a cosmonauţilor "Iuri Gagarin" din Zviozdnâi Gorodok de lângă Moscova. Este de profesie inginer aeronautic, doctor inginer la specialitatea "Dinamica sistemelor aerospaţiale", i s-a conferit gradul militar de general maior. A fost menţionat cu mai multe distincţii prestigioase de stat şi internaţionale. Pe ultima, nou instituita decoraţie Medalia de Merit pentru Explorare Spaţială, Dumitru Prunariu a primit-o la 12 aprilie 2011, împreună cu alţi cosmonauţi, din partea preşedintelui rus Dmitri Medvedev cu prilejul aniversării a 50 de ani de la primul zbor spaţial uman al lui Iuri Gagarin.

Conform programului de lucru, Sesiunea omagială prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în cosmos şi a 30 de ani de la primul zbor în cosmos a unui cosmonaut român va fi deschisă de acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Comunicări ştiinţifice la temă vor prezenta cercetători şi specialişti în domeniu, printre care şi acad. Gleb Drăgan, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Tehnice, membru de onoare al AȘM, născut în s. Tătar-Copceac, de lângă Comrat, azi UTA Găgăuzia.

Cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu este aşteptat la Chişinău în toamna acestui an, unde va participa la o conferinţă ştiinţifică, consacrată Anului Internaţional al Cosmonauticii.

Tatiana Rotaru