Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Fiecare al 700-lea moldovean este doctor în ştiinţe. Interviul acordat ziarului Timpul de acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNAA


16 iunie 2011

În R. Moldova, în prezent, activează circa 5000 de doctori în ştiinţe şi doctori habilitaţi

Potrivit lui Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare (CNAA) din Moldova, anual, în medie 200 de persoane îşi susţin tezele de doctorat şi 30 - tezele de doctori habilitaţi. Cei mai mulţi doctori - 246 - şi-au susţinut tezele în anul 2009, iar cei mai puţini în anul 1996 - doar 89.
De menţionat că, în ceea ce priveşte doctorii în ştiinţe pregătiţi în universităţile din străinătate, numărul lor creşte de la an la an, până în prezent fiind 946 de doctori cărora li s-a efectuat echivalarea diplomelor de către CNAA. Aceştia şi-au obţinut titlurile nu numai în România şi Rusia, ci şi în Italia, Canada, SUA, Franţa, Spania, în total în circa 40 de ţări.

Sunt mulţi sau puţini?

Conform statisticilor europene, explică Valeriu Canţer, în R. Moldova la 100 de mii de locuitori revin 6,2 doctori în ştiinţe, în timp ce în România şi Germania, revin câte 11 şi, respectiv, 30 de doctori în ştiinţe. Deci, şi la acest capitol, ne aflăm sub media europeană.

Doctori… în devenire

În primele cinci luni ale anului curent, au fost înregistrate la CNAA şi supuse monitorizării 3500 de teme pentru teze de doctorat, 350 de teme - pentru titlul de doctor habilitat şi zece teze au fost echivalate.

„Jumătate din ele, vor ieşi la susţinere în acest an”, spune preşedintele CNAA.

Domeniile în care se cercetează cel mai mult sunt economia, medicina, dreptul şi pedagogia. În R. Moldova se conferă două grade ştiinţifice: doctor habilitat şi doctor în ştiinţe. După ce urmezi studii de doctorat şi îţi susţii teza, obţii titlul de doctor în ştiinţe.

În imagini: inmânarea diplomelor de doctor şi doctor habilitat, a atestatelor de conferenţiar
şi profesor universitar, conferenţiar şi profesor cercetător de la şedinţa festivă din 10 iunie 2011.